Chockändringen i ”Idol”

Lernström: Vi kommer få spänning i hela programmet

TV4 kastar om ”Idol”-upplägget.

Tv-tittarna kan rösta hela veckan – och deltagarna kommer få veta i direktsändning om de får sjunga eller har åkt ut.

– Det blir en mer dramatisk och spännande show, säger Pär Lernström.

Det kan vara den största förändringen i svenska ”Idols” historia.

Tv-tittarna kommer att kunna rösta hela veckan, och inte förrän under nästföljande fredagsfinal avslöjas vilka som får tävla vidare och vem som åker ut.

I direktsändning kommer ”Idol”-deltagarna att få veta, en efter en, om de får sjunga sin låt. När två återstår kommer den ena att få framföra veckans tävlingslåt, medan den andra snopet tvingas lämna tävlingen utan att ha fått framföra den låt hen har repat in. Och där fortsätter sedan omröstningen hela veckan fram till nästa veckofinal.

– Det kanske känns klurigt att förklara, men det kommer bli mycket enklare när man ser det, säger Pär Lernström, 41, med ett skratt.

Juryn i Idol: Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge.
Juryn i Idol: Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge.

Fortfarande paus för ”TV4 Nyheterna”

Det är han som avslöjar förändringen för Aftonbladet och också den som kommer att behöva förklara det nya upplägget för tv-tittarna, när han nu leder sin tionde säsong av ”Idol”.

– Det vi brukar få är fem minuters spänning i slutet. Nu får vi det hela vägen. Det blir en mer dramatisk och spännande show och spänning i hela programmet.

”Idol” kommer även fortsatt att ha en paus för nyhetssändningen, men det som tidigare varit en resultatshow blir nu en ren fortsättning av deltagarnas sångframträdanden.

– Nu kommer det vara fokus på våra huvudpersoner hela vägen.

Pär Lernström och Anis Don Demina.
Pär Lernström och Anis Don Demina.

Gjorts i USA

Upplägget har testats med framgång i den amerikanska versionen av ”Idol”, då svenska Per Blankens, 49, var producent. När han nu sedan några år är tillbaka i Sverige har han tagit med sig konceptet till TV4:s sändning.

– VI har pratat i fem år om att vi ville göra något och skarpt de senaste två åren om just det här upplägget, säger Pär Lernström.

– Det finns två tydliga anledningar. Dels att vi vill att programmet ska brinna mer än 2,5 timmar varje fredag. Vi vill att ”Idol” ska vara relevant sju dagar i veckan. Och vi vill att den som inte följer programmet i broadcast, utan istället väljer att titta på en söndagseftermiddag eller på tisdagen fortfarande kan vara med och rösta inför nästa vecka.

Samtidigt betonar Pär Lernström att tittarna ändå kommer att känna igen sig.

– Grundstommen kommer ändå vara det samma. Man tittar på programmet och röstar på den som man vill se mera av. Och det blir två som står där till slut och en kommer alltid få lämna. Det kommer vi inte ifrån. Vi ska mala ner det till två finalister, eller hur många det blir, säger programledaren.

– Det blir kul, skriv att det blir kul, Tobbe.

I kväll sänds kvalfinalen 20.00. Nästa vecka, 1 oktober , sänds den första fredagsfinalen 20.00 i TV4.

 

Pär Lernström.
Pär Lernström.
Publisert:

LÄS VIDARE