Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Svensk duo kan få Oscar för ”Ove”

En av sju finalister: ”Det känns lite galet”

Av: 

TT

NÖJE

"En man som heter Ove" kan vara aktuell för ännu en Oscarsnominering. Filmen är en av sju finalister för pris i kategorin make up och hår, rapporterar Variety.

– Det känns lite galet, men jättekul, säger Love Larson som står för smink och mask till "Ove" tillsammans med Eva von Bahr.

Maskörduon sitter själva i Oscarsjuryn som röstar om finalisterna, men beskedet kom ändå som en överraskning, berättar Love Larson.

– Nej, det hade vi inte räknat med. I och med att vi sitter i juryn vet vi vilka filmer som diskuteras, men det är väldigt många mycket större filmer som det snackas om, säger han i telefon från Hongkong där de två är i gång med ett kommande projekt.

Och även om de sitter i juryn så får de rösta på sig själva i de hemliga omröstningarna.

– Det kan alla, även Steven Spielberg, säger Love Larson.

Fick guldbagge

Om "Ove" får Oscarsnomineringen blir det andra året i rad för Eva von Bahr och Love Larson. De nominerades för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Den Oscarsstatyetten gick dock till "Mad Max: Fury road".

Däremot fick de en guldbagge för bästa smink och mask för "Ove" på den svenska filmgalan i januari i år.

Robert Gustafssons sminkning till hundraåringen har varit omtalad, medan Rolf Lassgårds förvandling inte fått samma uppmärksamhet.

– Nej, just det. De flesta tänker inte på att Rolf Lassgård har väldigt mycket smink. Men han är ju täckt i silikonprotes, från ögonlocken till bakhuvudet. Hela håret är instucket, hårstrå för hårstrå, berättar Love Larson.
– Det tog två och en halv timme varje morgon att sminka Rolf till Ove.

Fler Oscarschanser

Den svenska filmen, med Rolf Lassgård i huvudrollen, är sedan tidigare bland de nio som har chans att nomineras till priset för bästa icke-engelskspråkiga film. Fyra ska bort inför den slutliga nomineringen, och den 24 januari tillkännages vilka filmer som Oscarsnominerats.

"En man som heter Ove" finns också på listan över filmer som kan bli aktuella för nominering till Oscarsgalans förnämsta pris – bästa film. Men på den listan trängs än så länge 336 titlar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på super-tv:n från LG. Spara över 8000 kr! Köp här.

Komplett.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Oscarsgalan