Gjorde reklam för Hells Angels i SVT-program

SVT gör om ”Familjer på äventyr” efter tittarprotest

Publicerad 2017-02-01

En av deltagarna i ”Familjer på äventyr” syns gå omkring i en Hells Angels-tröja – på bästa sändningstid.

Flera har reagerat, och nu väljer SVT att göra om programmet.

– Det är ett misstag, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.

När fjärde avsnittet av ”Familjer på äventyr” sändes på tisdagen var det flera som reagerade på en av deltagarnas klädval.

I programmet syns personen gå omkring i en röd t-shirt med en text som uppmanar till att stötta mc-klubben Hells Angels.

En polisman som arbetat mot mc-relaterad kriminalitet och som såg programmet reagerade starkt när han såg tröjan.

– Det är märkligt att SVT släpper igenom budskap om att stödja kriminella samtidigt som man blurrar etiketter på dryckesflaskor och små märken på kläder som Fjällräven.

Samtidigt som SVT är noga med att pixla varumärken har de alltså inte gjort det i det här fallet, något som SVT:s programchef Micael Lekberg menar är ett misstag.

– Det är ett misstag från vår sida. Ingen i produktionen har haft kännedom av betydelsen av den här tröjan, säger Micael Lekberg, och påpekar att varken produktionsbolaget eller SVT förstått innerbörden.

Tar bort programmen från SVT play

Varg Gyllander, presschef vid polisen i Stockholm, säger att man inom polisen inte vill uttala namnet på kriminella organisationer.

– Skälet är att vi inte är med och bygger kriminella varumärken. Det är naturligtvis svårhanterligt ibland eftersom vi arbetar emot de här organisationerna, men vi försöker i möjligaste mån att själva inte nämna de här organisationerna vid namn.

– SVT får ta sitt eget ansvar, vi lägger oss inte i vad en public service-kanal gör, det vill jag betona, säger Varg Gyllander.

– Men det är olyckligt att andra stora, offentliga aktörer indirekt sprider reklam för en kriminell organisation.

Programmet har nu anmälts till Granskningsnämnden. Enligt Micael Lekberg är det dock endast ett fåtal som reagerat på tröjan.

– Vi har fått några reaktioner, inte speciellt många, men vi är tacksamma för att vi får reaktioner. Vi kommer att plocka ned programmet från SVT play, och justera så att symbolen inte syns.

”Ingen koppling till Hells Angels”

Tröjan förekommer i fler än ett avsnitt, och Micael Lekberg menar nu att man går igenom samtliga program.

Om ni hade förstått tröjans innerbörd, hade ni bett personen att inte ha på sig den då?

– Ja, det hade vi gjort. Vi har pratat med personen i fråga och den ska inte ha några kopplingar till Hells Angels. Om jag förstår det rätt så är det en tröja som går att köpa lite överallt. Jag tror att det kanske handlar om okunskap, så långt vi känner till. Det viktiga är att vi på SVT inte ska medverka till att sprida den här sortens budskap.

Det är ändå många som varit inblandade i programmet, man kan tycka att någon borde ha reagerat?

– Ja, absolut. Men man kan också säga att vi sänt tre program, med nästan en miljon tittare per program och det är inte fler som hört av sig. Det säger också någonting om att sådant här kan trilla mellan stolarna.

ANNONS