En efterlängtad comeback

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gwendolyn Päivärinta startar nytt band efter tiden i Blender.

I augusti ställer hon sig på scen med egna orkestern Backstage.

Samtidigt släpps en nyinspelad singel.

- Vi blir ingen kopia av Blender, utan ligger mer åt Friends-hållet men med mer attityd, berättar Gwendolyn.

Gwendolyn Päivärinta var ett lovande framtidsnamn i framgångsrika dansbandet Blender. Efter avhoppet förra våren har arrangörer och publik försökt övertala henne att komma tillbaka till dansbandsscenen.

Nu har hon bestämt sig: i augusti gör Gwendolyn comeback med egna bandet Backstage.

Med sig på scen har hon bland annat en före detta medlem i schlager-SM-favoriterna Poets häromåret - blott 19-årige trumslagaren Robin Fredriksson. Han har tidigare även spelat med Nick Borgens och kommer i sommar att synas på turné med den tidigare Poets-sångaren Jimmy Jansson från "Fame Factory".

Öriga medlemmar i Backstage är gitarristen Henrik Håkansson, 28, basisten Mazdak Khosravi, 31, och keyboardisten Andreas Stenbäck, 26.

I juli börjar Backstage repa på allvar inför premiären. Samtidigt går bandet in i studion och spelar in sin debutsingel, som ska släppas i samband med premiärspelningen.

Gwendolyn Päivärinta förklarar att bandets mål är att spela på heltid.

- Vi vänder oss både till den dansande och den stående publiken, säger hon.

Flera svenska låtskrivare har fått med bidrag i norsk tv:s melodifestival för dansband, "Årets dansebandmelodi", som sänds den 17 april. Inte mindre än fyra av tio tävlingsbidrag är skrivna av svenskar i år.

Patrick Ahlm och Keith Almgren tävlar med låten "Musikk er livet" som de skrivit tillsammans med Ole Ivars låtskrivargeni William Kristoffersen. "Musikk er livet" framförs av Fryd & Gammen. Kolbus ställer upp med en låt av Leif Melander och Jon Öyvind Kolbu, "Fremtidens land", medan Hans Schmid och Jan Sundberg ligger bakom Sakarinas tävlingsbidrag "Du og jeg". Dan Attlerud, som fanns med bland upphovsmännen till både Fames och Sareks bidrag i schlager-SM, har tillsammans med den hitkänslige producenten Martin Klaman och Trond Erik Grundt komponerat Nonstops bidrag "Vil kjenne varmen".

Hög svenskandel således i detta norska dansbandsmästerskap, som alltmer börjar framstå som ett av de sista skyltfönstren för dansmusiken.

På hörvärda vissamlingen "Vismosaik" (Venus Records) presenteras tolv sånger skrivna och framförda av Anna Döbling, Peter Holmgren, Annika Persson och Håkan Thuresson.

Holmgren påminner röstmässigt om Carl-Johan Vallgren. "Pite Stadshotell" är en lång och episk visa med dråpligt innehåll. Annika Perssons "Det finns" har ett attraktivt Lisa Ekdahl-influerat sväng.

Men annars är Anna Döbling den som imponerar mest i den här kvartetten. I öppningsspåret "Skål för mig själv" sjunger hon hudlöst och nära lyssnarens öra. "Som ett barn" är en skir och vacker pianoballad som för tankarna till Olle Adolphson.

Välspelat, välgjort och väl värt en större publik.

Bäst just nu

Michael Nystås

ANNONS