Ett valår är du antingen kommunist eller fascist

NÖJE

Markus Larsson om sin syn på nöjesvärlden - varje söndag

1 av 2 | Foto: Socialistisk musik upprör moderater Rebecca & Fiona och Kartellen faller inte Jämtlandsmoderata oppositionsråd Christer Siwertson i smaken. Och Ebba Gröns gamla dänga ”Beväpna er” var en av anledninagrna till att riksdagsledamoten Gunnar Axén slängde ut tv:n.

Brittiska popbandet The Smiths sammanfattade 2014 för 28 år sedan i en mening.

De ristade in orden med ver­saler på originalvinylen av ”The queen is dead”:

”THEM WAS ROTTEN DAYS”

I veckan som gick spreds en liten notis om att det moderata oppositionsrådet i Jämtland uppmanade till bojkott av Storsjöyran.

Det stämde väl sådär.

Oppositionsrådet Christer Siwertsson uppmanade inte till någon bojkott. Däremot hade han kommenterat en okontroversiell artikel om att politisk musik är hett på Länstidningen Östersunds sajt.

I artikeln nämndes bland andra den elektroniska popduon Rebecca & Fiona och hiphopgruppen Kartellen. Båda uppträdde på Storsjöyran under helgen.

Det fick Sivertsson att, bokstavligt talat, se rött. Han skrev i tidningens kommentarfält:

”En socialistisk Storsjöyra. Bra att vi fick den informationen, då vet ju vi som inte delar den ideologin, att vi ska spendera våra pengar på helt andra aktiviteter den här sommaren.”

Några frågor:

1. Har förtroendevalda i Jämtland så lite att göra att de hinner logga in sig och sitta och kommentera nöjesartiklar i tidningarna? Var lämnar jag i så fall in en arbetsansökan? Det låter ju som att ha betald semester året runt.

2. Majoriteten av alla som spelar musik, målar tavlor, regisserar teater, filmar - i stort sett alla konstnärliga yrken - är antingen nihilister eller har hjärtat åt vänster. Består oppositionsrådets vardag av en ständig bojkott av allt han ser och hör?

3. Hade Sivertsson skrivit sin korta kommentar, och skulle den ha blivit lika spridd, om det inte var supervalåret 2014? Antagligen inte.

Nu når riksdagsvalet slutspurten. Polemiken kommer bli därefter. Nyanser? Äsch.

Redan nu kallas vänsterpersoner som kritiserar vinsthunger inom sjuk- och äldrevården för kommunister. Medan folk som vill sänka skatter stämplas som borgarsvin och fascister. Till och med Ebba Gröns gamla och smågulliga punktrudelutt ”Beväpna er”, som få har tagit på allvar de senaste 30 åren, får i dag - i dag! - en moderat toppolitiker att rasa mot ”Sommar i P1”.

Vad är det som händer?

När röken lagt sig i september kommer Sverige ändå att ledas av en kompromiss. Landets två största partier kommer fort­farande vara så lika varandra att det krävs ett DNA-test för att skilja dem åt. Och fascismen kommer, i form av SD, antagligen att få ännu fler mandat i riks­dagen.

Vi lever sannerligen i ruttna tider.

För att åtminstone skänka världen lite skratt och fniss kan oppositionsrådet i Jämtland alltid starta ett renodlat konservativt svar på Storsjöyran, befriad från socialism och vänsteråsikter.

Jag är genuint intresserad av vad en högerfestival för mätta och trygga och belåtna inne­håller.

Samlas publiken under parollen ”Rör inte vårt Rut-avdrag”. Hoppar de till en dj eller till Wille Crafoord eller både och? Sjunger de om rätten att, likt Filippa Reinfeldt, få servera baconlindad halloumi till chorizokorvarna under den heta chilisalsasåsen som tillbehör till blomkålen? En vanlig söndag?

Åh, det blir säkert jättespännande. Upp till kamp.

Larssons popskala

GOTT TILL ONT:

Pridefestivalen

Att få uppleva festivalens grandiosa parad från ett lastbilsflak var hisnande, smått oförglömligt och vackert.

Kiruna IF

Att ett hockeylag från min hemstad har regnbågsfärgade matchtröjor och deltar i paraden är ett stort och medmänskligt exempel som fler lag borde följa.

Neil Young

Det internationella huvudnumret på Stockholm Music & Arts. Han har inlett vissa konserter i år med ”Down by the river” och ”Powderfinger”...

Chrissie Hynde

Så här bra låtar förtjänar ett bättre framförande än det hon presenterade på Stockholm Music & Arts.

Zacharias Blad

Kan, efter sina skumma upptåg under Chrissie Hyndes konsert, byta jobb med dårpippin i Kalle Ankas julaftons­äventyr i djungeln.

Supervalåret 2014

Ducka och hoppas på det bästa.

Markus topp 3

1 ”Shot in the dark” (singel, The Magic Numbers)

Trodde inte att The Magic Numbers fortfarande hade såna här låtar i sig. Deras konsert i kväll är ett av få riktiga måsten på Stockholm Music & Arts.

2 ”Interstellar” (trailer)

Senaste trailern som släppts inför Christopher Nolans kommande storfilm blåser, till skillnad från ”The hobbit”, upp förväntningarna till astronomiska nivåer.

3 ”The killing” (fjärde säsongen, Netflix)

Det pratades över huvud taget för lite om seriens tredje och starkaste säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM