Artisten döms till fängelse – efter skämt om Nilen

NÖJE

Sherine Abdel Wahab, tv-profil och artist från Egypten, döms till sex månaders fängelse, rapporter BBC.

Anledningen: artisten skämtade om floden Nilen.

Sherine Abdel Wahab, 37, är en av Egyptens mest kända sångerskor. Hon är också jurymedlem i den arabiska versionen av ”The Voice”.

Nu döms hon till fängelse, skriver BBC. Och allt på grund av ett skämt.

Sherine ska i en video som cirkulerat på nätet ha sagt till ett fan att man får snäckfeber om man dricker vatten från Nilen.

”Drick Evian i stället”, ska hon ha skämtat.

Larv som tränger in i huden

Men skämtet föll inte i god jord hos de egyptiska myndigheterna. Artisten döms nu till sex månaders fängelse för att ha spridit falska nyheter och med det förolämpat Egypten. Det egyptiska musikerförbundet har samtidigt stängt av henne från att uppträda i landet, skriver BBC. Abdel Wahab ska också ha bett om ursäkt för skämtet.

Enligt BBC har snäckfeber varit en vanligt förekommande sjukdom i Egypten. Det sprids genom bilharzialarven, en parasitmask som lever i sötvatten. Larven tränger in i huden och kan orsaka en allvarlig febersjukdom, kan man läsa på 1177. Enligt BBC har man lyckats minska spridningen av sjukdomen i Egypten kraftigt det senaste århundradet.

Döms till fängelse för musikvideo

Samtidigt som domen mot Abdel Wahab offentliggjordes döms ytterligare en kvinnlig artist, Laila Amer, till två års fängelse, skriver BBC.

Amer greps i januari på grund av en musikvideo. I videon syns hon göra ”tvetydiga gester”, som åklagaren kallade för en ”attack mot samhället”.

Artisten försvarade sig med att hon bara följde producenten och regissörens instruktioner. Regissören döms också till sex månaders fängelse, samtidigt som en man som medverkade i videon får tre månaders fängelse.

Rasande föräldrar - här är tittarstormarna vi minns 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM

Egypten