Edward Blom

Edward Blom: Gör skolidrotten frivillig

Av: 

Matias Rankinen

NÖJE

Vill göra gymnasieidrott frivillig: ”Visar på svenska samhällets förakt för intellektuella personligheter”

Flera av partierna förespråkar mer idrott i skolan.

Nu efterlyser Edward Blom ett parti som vill ha mindre motion på schemat.

– De 16-åringar som arbetar tvingas inte ut och springa tills de kräks, skriver han till Nöjesbladet.

Nu sätter Edward Blom ner foten.

I gymnasiet bör det inte finnas idrott på schemat.

Anledningen: gymnasiet är frivilligt – då ska idrotten också vara det.

– De 16-åringar som arbetar tvingas inte ut och springa tills de kräks, runt en sjö, eller få bollar i huvudet. Varför ska de som väljer att studera vidare göra det? skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Han påpekar att han inte har något emot motion utan tvärtom själv motionerar en del, men att det inte ska vara påtvingat. Han minns själv idrottslektionerna under sin skoltid med fasa.

– Stinkande idrottssalar, mobbning, och sådant som i dag skulle kallas sexuella trakasserier, slag med fuktiga handdukar i duschar och omklädningsrum, hetsiga idrottslärare som skrikande tvingar en att gå över gränsen för sin förmåga, i värsta fall med besök på akuten som resultat, skriver han.

”Förakt för intellektuella personligheter”

I grundskolan kan han acceptera viss skolidrott, men han menar att det i gymnasiet ska kunna väljas bort. Annars finns en risk att de som inte gillar idrott helt enkelt hoppar över gymnasiet.

– Att de ska missa sina möjligheter att gå vidare på universitetet hur intelligenta de än är bara för att de vägrar idrotten är absurt, och visar på svenska samhällets förakt för intellektuella personligheter. Redan som gymnasist var jag aktiv i FMOI, Föreningen Mot Den Obligatoriska Idrotten, skriver han.

Den poäng han själv lyfter fram som viktigast är att idrotten tar tid från studierna.

– Redan i dag har vi usla pisa-resultat och lösningen är verkligen inte att dra ned på teoretiska studier och ersätta dem med mer idrott. (Även om alla idrottsfanatiker tror att bara barnen får mer syre till hjärnan så löser de genast alla problem).

”Som ungdom ska man dricka punsch”

Edward Blom tycker heller inte argument om att det är hälsosamt med skolidrott håller.

– Mest provocerande bland alla dessa valaffischer som lovar mer och hårdare idrott i skolan var en affisch som krävde något i stil med "en hälsosammare ungdomstid". Ungdomarna ska för sjutton inte behöva vara hälsosamma! Senare i livet tvingas man avstå från det ena livsmedlet efter det andra, motionera, arbeta, ta ansvar. Som ungdom ska man dricka punsch, röka cigarrer, läsa poesi och lösa världens alla problem över på tok för mycket rödvin! skriver han till Nöjesbladet.

Får svar på tal av idrottsrektor

Karin Henriksson-Larsén är rektor på Gymnastik- och idrottshögskolan. Hon tycker inte att idrott och hälsa, som hon understryker att ämnet heter, ska vara frivilligt ens på gymnasienivå.

– Det finns stora amerikanska studier på 3 miljoner barn som visar ett klart samband mellan fitness som de uttalar det, och poängen på deras motsvarighet till nationella prov, säger hon.

Argumentet om att man som ungdom inte ska vara hälsosam köper hon inte.

– Vi grundlägger våra vanor som barn och ungdomar och det är mycket enklare att behålla en redan grundlagd god vana som vuxen än att ändra en inlärd dålig vana, säger hon.

Vad tycker du? Tyck i kommentarsfältet

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Edward Blom