Klick!

Smal, smalare, smalast – här är 10 supersmala stjärnor

NÖJE

Du kan inte vara för rik eller för smal i Hollywood, brukar det heta.

Nu höjs rösterna. I jakten på skönhet har stjärnorna blivit sjukligt magra.

Personliga tränare, svältdieter och livsfarliga droger – så formas stjärnkroppen.

En epidemi härjar i celeb-land. Stjärnorna rasar i vikt. Som skådespelerskorna Nicole Kidman, 39, Victoria Beckham, 32, Ellen Pompeo, 37, Keira Knightley, 21. Listan är lång.

Tandpetstunna armar, insjunkna magar, ihåliga skinkor och utstickande höft- och bröstben har blivit status.

Under året har vi med förfäran följt hur tv-stjärnan Nicole Richie, 25, tynat bort. Sist ut att tappa sin figur är skådespelerskan Kate Bosworth, 23. När hon nyligen syntes på ett party i New York var hon chockerande mager. Den vältränade surfarkroppen från filmen ”Blue crush” är borta.

Vissa skyller på det krashade förhållandet med kollegan Orlando Bloom, 29, andra menar att hon slutat äta och börjat kedjeröka för att krympa sig själv, skriver tidningen People.

Superlågt BMI

Bläddra i vilket magasin som helst eller slå på tv:n och det är svårt att tänka sig att prestige, lycka, kärlek och framgång inte skulle vara kopplat till hur mycket du väger. I jakten på skönhet har A-kändisarnas kroppar smalnat ner till barnstorlekar. De flesta har ett BMI, värdet som baseras på vikt och längd, mellan 16 och 19, vilket signalerar undervikt.

I viktfixerade Hollywood råder det nolltolerans för underhudsfett.

– För att bli ’leading lady’ ska du vara en storlek 0–6 (i svenska mått stl 28–34), säger Janet Hirschenson, castingchef för filmer som Da Vincikoden, till tidningen Us.

– Vi ser filmer som fantasivärldar. Att hålla sig trimmad, säger hon, är en del av jobbet. Kameran lägger verkligen på fem kilo.

– Nu tycker alla i Hollywood att de ser feta ut, varje fotografering förvandlas till en terapisession, kommenterar en stylist i tidningen Daily mail.

Samtidigt suddas gränserna mellan catwalken och röda mattan ut. Skådespelerskorna har blivit skyltdockor åt de stora modehusen.

Både modets gudfader Giorgio Armani, 72, och New York-designern Michael Kors, 57, skyller det pinnsmala modet på kändisvärldens superstylister. Kors får in allt fler beställningar på den minimala storleken 00 från stylisterna, berättar han i tidningen Daily Mail.

Vanlig motion

Stjärnkroppen kommer inte gratis. ”Bra gener och god sömn”, ”sund kost” och så ”vanlig hederlig motion”. Det är det officiella receptet till de superslimmade formerna.

Men de flesta celebriteter kämpar stenhårt för att nå A-listefiguren. Och till skillnad från oss andra har de tillgång till en hel arsenal av proffshjälp: privata kockar som tillagar väl avvägda menyer, träningsexperter, yogagurus och stylister som döljer och trollar fram.

Mycket proteiner

Strikta dieter håller stjärnorna magra

– Alla bantar!, säger Peoples redaktör Elizabeth Sporkin.

Atkins hetsjakt på kolhydrater är nästan en religion i celeb-land. Mycket proteiner och snabba juicekurer likaså. En snabb-scanning av amerikanska magasin och du får snabbt veta att skådespelers-kan Gwyneth Paltrow, 34, håller en makrobiotisk(!) diet på fullkorn, soppa, grönsaker, bönor och alger, toppat med 90 minuter yoga om dagen, medan tunna Nicole Kidman tyglar vikten med hemlandets South beach-diet. Hoppet om mirakelresultat slocknar aldrig. Skådisen Jennifer Aniston, 37, sägs till exempel ha gått på kokosnötsdiet med principen fett bränner fett.

Utseendefixeringen har inga gränser. För supermodellen Heidi Klum, 33, säger en bild mer än tusen ord. Hon fotar sig själv naken en gång i veckan för att snabbt kunna se hur dieterna fungerar, rapporterar tv-kanalen VH1. Kanalen avslöjar också några av kändisarnas trix för att stilla suget efter något att äta: sångfågeln Mariah Carey, 36, tuggar på is, Pamela Anderson, 39, borstar tänderna. ”Desperat housewives”-stjärnorna Teri Hatcher, 41 och Eva Longoria, 31 tar till hoodia, en afrikansk ört som sägs dämpa hungern.

De strikta dieterna slår stundtals över i ren självsvält. Redan smärtsamt smala fotbollsfrun Victoria Beckham, 32, bantar med jordgubbar. En annan som använder extrema medel för att behålla sin berömda figur är modellen och skådespelerskan Liz Hurley, 41. För att snabbt tappa sina graviditetskilon efter sin son Damian, idag 4, avslöjade hon för Daily Mail att hon bara åt ett mål mat om dagen. ”Som snacks äter jag sex russin” berättade hon för tidningen.

Tid och pengar

När det kommer till tonande träning har stjärnorna två fördelar: dels har de tid, dels har de råd att betala för världskända personliga tränare som fyller tiden med skräddarsydd workout. Många av dem tränar flera timmar om dagen. För att se bra ut i hotpants som rollfiguren Daisy Duke i filmen ”Dukes of Hazzard” anlitade Jessica Simpson, 26, en PT som inte bara tränade henne två timmar om dagen, han var dessutom med och guidade henne genom varje måltid i tre månader, enligt USA Today. ”Buffy”-stjärnan Sarah Michelle Gellar, 29, som bland annat har brunt bälte i taekwondo, sägs kliva upp klockan fyra om morgnarna för att hinna med ett pass kampsport med sin PT.

Hemligheten bakom Grammyvinnaren Beyoncé Knowles, 25, bootyliciga kurvor, som nu visserligen är bortbantade för rollen i ”Dreamgirls”, är inte lika komplicerad.

– Hon ”springer kilometer efter kilometer”, avslöjar vännen Kelly Rowland, 25, i People.

Jakten på den perfekta kroppen får ibland allvarliga konsekvenser. Det ryktas ständigt om dietpiller och laxermedel som ska pressa vikten. Tvillingen Mary-Kate Olsen, 20, och skådespelerskan Lindsay Lohan, 20, är två unga stjärnor som lagts in för livshotande ätstörningar. Lohan har en gång beskrivit sina armar som ”äckliga”, enligt ABC news.

Samtidigt som Victoria Beckhams ihåliga skinkor retuscheras fylliga på reklambilderna för paret Beckhams parfym, är hon en ikon på pro-anorexisajter ute på nätet, där unga tjejer som kämpar med sina kroppsbilder hyllar hennes skelettlika utseende.

Ungdomar påverkas

Och som förebilder har kändisarna effekt på ungdomar över hela världen.

– Vanliga ungdomar skiljer väl på vad som är friskt och galet, vilket är skönt, men de som är i riskzonen för en ätstörning påverkas av kändisarnas smala ideal, säger Anna-Maria af Sandeberg, expert på ätstörningar och tillägger:

– De här webbsidorna är riktigt skadliga!

Läs också:

Ulrika Lundberg

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Klick!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!