Vad gör Birk idag?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-27

Kultfiguren diskuteras fortfarande flitigt på nätet

Det finns filmkaraktärer vi aldrig glömmer.

Ronja Rövardotters rödhårige (pojk)vän Birk är en sådan karaktär.

Tjugotre år efter premiären är Birk Borkason mer mytomspunnen än någonsin.

Hemliga Dan Håfström och Hanna Zetterberg i filmen Ronja Rövardotter.

Det är som om vilade det en förbannelse över många av dem som medverkat i en Astrid Lindgren-produktion.

– Jag har inte talat om det där sedan 1982 och jag tänker inte göra det nu heller. Allt du behöver veta står på min hemsida, väser Hanna Zetterberg Struwe, fortfarande mest känd som Ronja Rövardotter, på telefon från tunnelbanan.

Kommunikationsstrateg

Sedan Hanna Zetterberg Struwe lämnade riksdagen har hon etablerat sig som kommunikationsstrateg. På sajten står att hon ”kan hjälpa dig att hitta strategier för att dina budskap ska nå fram till media, politiker, partier och allmänheten".

Om tiden efter Ronja Rövardotter vill hon inte säga ett ord.

Intresset för Ronja och Birk var enormt redan då Tage Danielssons film hade premiär 1984. Karaktärerna blev till och med klippdockor i Hemmets veckotidning.

Under senare år har Birk närmast uppnått kultstatus. Frågan om vad Birk Borkason gör nu för tiden diskuteras flitigt på nätet.

Yxigt språk

Dan Håfström, 35, – bror till filmregissören Mikael Håfström – spelade Birk i filmen om Ronja Rövardotter.

I dag jobbar Dan Håfström som journalist i Stockholm. Inte heller han vill tala om tiden efter insatsen som Birk Borkason.

– Det är inte meningen att verka upprörd, men jag vill inte prata om det, säger han.

Ronja Rövardotter har genom åren kritiserats för det yxiga språket i filmen. Kanske var skulden Tage Danielssons mer än (barn)skådespelarnas.

I boken Från Snickerboa till Villa Villekulla (Forum) berättas om hur personer i produktionen ville att barnen skulle få smidigare repliker. Försöken ska ha stoppats av Tage Danielsson som på inga villkor ville frångå manus.

ANNONS