Dumstrut på om ”Arn” blir succé

Foto: en riktig blåsning Har Bonniergubbarna SF och TV 4 månne förhandlat i smyg i bastun, undrar Jan-Olov Andersson.
NÖJE

SF blåste SVT. Som kanske har åkt på en ful dubbelblåsning av SF och TV 4.

Och i slutändan kanske SVT blåser sig själva genom att hoppa av projektet, då ”Arn” mycket väl kan bli en succé.

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN

Oj, oj, oj, vilken ”Arn”-härva och fler turer lär det bli.

1,7 miljoner sålda böcker visar att det uppenbarligen finns något i Jan Guillous historiska äventyrsböcker från korstågstiden som fängslar folk. Men ända sedan 210 miljoner kronors-projektet kungjordes, har ryktena surrat. Om alla kalkonfilmer och dunderfiaskon som gjorts i genren. Om att ”Arns” manus var kass eller inte färdigt. Om utländska filmstjärnor som nobbade kaffepengar i gage. Om att danske regissören Peter Flinth var alldeles för oprövad för sammanhanget.

Så småningom fick man ihop en rätt bra rollista. Har själv besökt inspelningen i Marocko och där såg allt ut att flyta på rätt bra. De tio minuter som sedan hade klippts ihop inför lanseringen under Cannes-festivalen överraskade positivt. Snygga actionscener. Tonen, miljöerna och kläderna kändes rätt. I okände Joakim Nätterqvist hade man hittat ett fynd för titelrollen.

Så: Vad bråkar de om?

SVT hade lovat gå in med cirka 25 miljoner kronor. När det sedan visade sig att de utlovade extrascenerna för den förlängda tv-serien uppenbarligen inte ens hade spelats in, gör naturligtvis SVT:s dramachef Gunnar Carlsson rätt som försöker omförhandla priset. Public service-tv ska inte slösa bort licenspengarna genom att betala två gånger för samma vara.

Nu låtsas somliga på SF tagna på sängen av SVT:s avhopp. Samtidigt verkar det (enligt Jan Guillou) som om SF hela tiden hellre har velat ha TV?4 som partner. Har Bonniergubbarna kanske suttit och förhandlat i smyg i någon av direktörernas bastu?

För biopubliken och tv-tittarna spelar det väl i slutändan inte så förfärligt stor roll vilken tv-kanal som pröjsar. När ”Arn, tv-serien” förstörs av alla hemska reklamavbrott i TV 4, har ju ändå många i tv-sofforna redan sett filmerna.

SVT:s dramachef Gunnar Carlsson spelar ett högt spel. Han har lotsat fram massor av kvalitetsproduktioner. Kanske har han rätt i att det finns brister i det inspelade materialet. Men ”Arn” kan mycket väl bli succé – ändå. Då är det nog bara för Carlsson att lämna SVT-jobbet, med dumstrut på huvudet.

”De försöker hämnas”

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM