Peter Jihdes bestämda svar: ”Kommer alltid ta min spruta publikt”

”Folk ska inte känna skam och skuld”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Katrin Zytomierksas kritiserade uttalande om diabetes har nått Peter Jihde.

På frågan om vad han tänker kring det svarar han:

– Jag gör så här. Alltid. Var jag än är tar jag min spruta, säger han samtidigt som han kavlar upp tröjan och tar sin insulinspruta.

Det var för några dagar sedan som senaste avsnittet av podcasten ”Mitt i livet” kom.

I det pratar Katrin Zytomierska om ett restaurangbesök där hon såg en kvinnlig gäst ta en spruta vid bordet.

– Jag blir exponerad för hela den här fläskiga magvalken, hon drar inte upp den så mycket så jag får syn på hennes bh, men magen är utanför. Jag blir ganska paff av den här synen, shit vad gör hon?, sa hon bland annat i podcasten och frågade kollegan Malin Gramer om kvinnan inte borde gått in på toaletten för att ta sprutan i stället.

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO / 85440
Peter Jihde tänker aldrig sluta ta sin spruta offentligt.

”Ska inte känna skam och skuld”

Artisten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, som har diabetes typ 2, var snabb med att kritisera uttalandet. Han menade att om man skapar debatt borde man sätta sig in hur de människor de gäller har det.

Att ”Kvinnaböske” tog debatten är något som Peter Jihde uppskattar.

– Han tog den på ett fint, satsat och värdigt sätt. Mycket av diabetesdiskussionerna som jag jobbat kring har handlat om att folk inte ska känna skam och skuld. Framför allt inte yngre tjejer och killar. Kommentarer om att det kan vara äckligt och jobbigt från personer med makt kan vara jobbigt för många att ta, säger Jihde.

När han får frågan om hur han tänker kring Katrin Zytomierksas uttalande kavlar han direkt upp tröjan och tar en insulinspruta.

– Jag gör så här. Alltid. Var jag än är tar jag min spruta. Det måste jag göra för att överleva. Det är som att du måste andas.

– Jag kommer alltid att ta min spruta publikt och jag tycker att det är viktigt att alla vågar göra det.

”Blir ledsen”

Han berättar att hans engagemang i diabetes-frågan leder till mycket feedback. Folk stannar honom på stan och säger att de inte skäms lika mycket nu över att ta en spruta efter hans medvetandegörande om sjukdomen i Sverige.

– Om någon då säger att de blir äcklade av att jag tar en spruta blir jag ledsen för jag måste ta den där sprutan. Jag har så mycket annat att hålla reda på så att jag vill slippa att få kommentarer om att det är obehagligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE