Claes Månsson

”Kvinnan i svart” – skicklig skräck med Claes Månsson

Av: 

Jens Peterson

Rikard Ulvshammar och Claes Månsson i ”Kvinnan i svart”.
Rikard Ulvshammar och Claes Månsson i ”Kvinnan i svart”.

NÖJE

Betyg: 3 av 5 plus

Kvinnan i svart
Scalateatern, Stockholm. Rysare i regi av Linda Hedberg med Claes Månsson, Rikard Ulvshammar.

Brrr.

Kalla kårar och rysningar utmed ryggraden. Claes Månsson och Rikard Ulvshammar spelar skickligt sin spökhistoria.

Det blir också en lekfull hyllning till teater och berättande.

De är två som gör rollerna. Ljud och dramatiskt ljus hjälper till att skapa spänning.
Begynnelsen är lättsam och humoristisk. Claes Månsson spelar advokaten Arvid Jansson som har bett en skådespelare om hjälp. Arvid har en traumatisk upplevelse han vill dela med sig av till sin familj, men är en dålig talare. Han har skrivit ner hela historien detaljerat och får hjälp av skådespelaren att läsa den.

Men istället spelar de upp vad som hände.

Rikard Ulvshammar är den unge advokaten Arvid och Claes Månsson spelar alla männen han stöter på. Det är ett förfärligt minne.

Den här genren med deckare/skräck på scen är en fin brittisk tradition. Susan Hills roman har nu flyttats till Västerbotten. Dit kommer advokaten Arvid som ska ta hand om papper och juridik efter en död kvinna. Han besöker hennes ödsligt belägna hus trots många varningar.

Rikard Ulvshammar och Claes Månsson i ”Kvinnan i svart”.

Arvid skakar först på huvudet åt bybornas oro. Så småningom skakar han i många andra kroppsdelar. Även publiken, som har satt sig i ett mentalt spöktåg på väg in i allt mörkare tunnlar. Här finns välgjord hoppa-till-skräck som är effektfullt effektiv.

Linda Hedberg har bearbetat och regisserat en föreställning som gör sig bra på en teater i Scalas skala. Andreas Grill står för ljud och musik som är viktiga för stämningen.

Klart sevärd uppsättning för den som vill rysa. Och för den som vill mysa. Två skådespelare som underhållande visar yrkets kraft, och det är särskilt kul att se Claes Månsson ge sina gubbar en bukett olika nyanser.

Som att sitta runt lägerelden och dras in i en gammaldags läskig saga. Och vänta... vad är det som låter olycksbådande där ute i mörkret?

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Endres mörka tankar under pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Claes Månsson

Teater