Välkänd tv-profil anhållen i Falcon Funds-härvan

NÖJE

En känd svensk tv-profil har gripits, misstänkt för grovt penningtvättbrott i samband med den internationella Falcon Funds-härvan.

Ytterligare personer, som beskrivs som nyckelpersoner, har också gripits utomlands.

– Jag kommer i eftermiddag besluta om den anhållne ska begäras häktad, säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

I går slog polisen till mot tv-profilens hem utanför Stockholm. Mannen, som är i 50-årsåldern greps, och anhölls senare, misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Man genomförde också en husrannsakan i hans villa.

– Jag vet inte resultatet av den än, men förutsätter att man tog med sig datorer och dylikt, säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

22 000 svenska pensionssparares pengar

Falcon Funds-målet började för drygt ett år sedan, när Pensionsmyndigheten anmälde flera misstänkta brott till Ekobrottsmyndigheten och i oktober förra året inleddes en förundersökning mot fondbolaget Falcon Funds, hos vilka 22 000 svenska pensionssparare satt in sina pengar.

Man har, enligt Ekobrottsmyndigheten, vidtagit en rad utredningsåtgärder, och hållit runt 50 förhör och genomför 27 husrannsakningar, både i Sverige och utomlands.

Begäran om rättslig hjälp har skickats till 20 länder för att erhålla information.

– Två personer sitter frihetsberövade i Storbritannien, och en är anhållen i Sverige, säger Arne Fors.

Välkänd tv-profil

Han vill inte gå in på vem som anhållits i Sverige, men enligt uppgift till Aftonbladet är det en välkänd tv-profil.

– Det som händer nu är att de beslag som har gjorts i samband med husrannsakningar ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevis. Det kommer också hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade, säger Arne Fors.

Han säger att ett nytt förhör med den anhållne i Sverige ska hållas under dagen, och att han därefter ska fatta beslut om personen ska begäras häktad.

Enligt tidigare uppgifter i Dagens Industri handlar det om 64 miljoner kronor som försvunnit efter att pengarna slussats från Falcon Funds till ett svenskt bolag, där den anhållne tv-mannen är vd.

Vart pengarna tagit vägen är ännu oklart. Enligt uppgift till Expressen är en av de som gripits i Storbritannien en person som utpekats som nyckelperson i härvan.

DAGENS FEM RUBRIKER 00:44
ARTIKELN HANDLAR OM