Diggiloo

Diggiloos värmerekord: ”53 grader på scenen”

avMathilde Albinsson

1 av 4 | Foto: Anders Bergman
Diggiloo-finalen i Lidköping på söndagskvällen.

Diggiloo-turnén har gått i mål för det här året.

En turné som kommer gå till historien som den hetaste någonsin.

– En dag hade vi 53 grader på scenen. Jag har ju svettats som en gnu, säger en höggravid Charlotte Perrelli till Nöjesbladet.

Under söndagskvällen gjorde Diggiloo-artisterna sin sista spelning på Villabadet i Lidköping. Därefter skålade de i bubbel och tog ett känslosamt farväl av varandra.

– Det här är människor man kommer väldigt nära och delar allt med. Man blir så enormt tighta. Det är ju alltid lite vemodigt att säga hejdå, men man får acceptera att allt har ett slut, säger Charlotte Perrelli till Nöjesbladet.

– Det är skönt att vara mål, men också sorgligt att man inte ska spela mer i just den här konstellationen, fyller Tommy Nilsson i.

Både Charlotte Perrelli och Tommy Nilsson är rutinerade i sammanhanget. Tillsammans med David Lindgren har de varit årets veteraner, medan uppställningen i övrigt bestått av nykomlingarna Marika CarlssonKamferdropsMendezIda Redig,  Mariette, Christer Björkman och Ola Salo.

– Det har varit en brokig och rolig samling människor med väldigt härliga personligheter. Separationsångesten kommer nog dyka upp nästa eller nästnästa torsdag när man inte ska åka till en mellanstor svensk stad och hänga med de här typerna. Samtidigt har det varit en intensiv sommar, så i kroppen känner jag också att det är ganska skönt att det är färdigt. Man blir lite sliten, säger Ola Salo.

53 grader på scen

Sommarturnén kan summeras med ett ord: ”svettig”. Det är sjunde gången som rutinerade Charlotte Perrelli gör Diggiloo, men den här turnén kommer ha en speciell plats i hennes minne.

– Den här sommaren kommer ju gå till historien på grund av värmen. En dag hade vi 53 grader på scenen, när solen låg på. Det var helt galet! Jag då, som dessutom är gravid och bär på några extrakilon och extra blod, jag har ju svettats som en gnu!

Yngste sonen föddes i samband med just Diggiloo-turnén 2013. Charlotte Perrelli genomförde en föreställning för att åka till Stockholm och föda strax därpå. Och 48 timmar senare stod hon på scenen igen.

Den här gången är födseln av hennes fjärde son dock beräknad först till hösten.

– Det är verkligen tur att inte alla gig varit likadana, men det har varit varmt. Vi har haft fläktar överallt. Man kämpar ju på, men bättre det än att det är svinkallt och man fryser, säger Charlotte Perrelli.

Salos hyllning till Perrelli: ”Moralhöjande”

Ola Salo, som egentligen är mer höstmänniska och mår gott i de något kyligare augustivindarna, beundrar sin kollega.

– Det har ju varit oerhört varmt på scen. I början av turnén var scenen ibland placerad mitt i solens sken och då blev det ju outhärdligt hett med solgasset, strålkastarljuset och scenkläderna på det, säger han och fortsätter:

– Något väldigt moralhöjande med den här turnén har ju varit den höggravida Charlotte Perrelli. Varenda gång man varit på väg att börja gnälla så tittar man på henne. Hon gnäller ju inte. Hon är otroligt tuff och klagar aldrig. Det blir man inspirerad av.

Föreställningen i Lidköping fick lite oväntat avrunda turnén. Stormvarningar satte stopp för Diggiloo-gänget den 10 augusti, då de egentligen skulle inta spelplatsen Villabadet. Av säkerhetsskäl valde man att byta datum.

– Man vill inte göra någon besviken eller arg, men ibland kan man inte riskera att någon kan bli skadad när man bygger en så stor produktion. Alla var helt överens om att spela ikväll. Då kom den där familjekänslan fram. Det blev en fin sista kväll, säger Tommy Nilsson.

Gör gärna Diggiloo igen

Finalföreställningen avrundas med en blöt efterfest för de flesta i gänget på Statshotellet i Lidköping. Tommy Nilsson är dock enligt egen utsago ”ingen festprisse” längre och tror på tidigt sänggående. Charlotte Perrelli skippar partajandet för att åka till Stockholm tidigt på måndagsmorgonen. Ingen av dem utesluter fler Diggiloo-turnéer i framtiden.

– Jag är alltid sugen på Diggiloo, för det är fantastiskt och ligger mig varmt om hjärtat, säger Charlotte Perrelli.

Någon som definitivt planerar att slå klackarna i taket är däremot Ola Salo.

– Jag ska dansa och skoja, krama alla härliga människor och bli lite gråtmild framåt småtimmarna, säger han och medger att även han gärna gör fler Diggiloo-turnéer.

– Så kul som det här har varit är det inte alls en omöjlighet. Jag känner ju mig som en lite främmande fågel i sammanhanget, men jag har ju alltid varit intresserad av att testa i vilka olika sammanhang jag kan göra min grej. Där här kändes väldigt bra, så jag kan nog tänka mig att vara med igen någon gång.

ARTIKELN HANDLAR OM