”Jag vill träffa en bra tjej”

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
EN ÄRLIG MAN Brutal ärlighet är ledorden för Oskar Linnros. Något som kommer naturligt för honom. ”Jag tycker inte att det är jobbigt att skriva hur jag känner”, säger han.
NÖJE

Oskar Linnros har en musikkarriär som är allt han kan önska sig.

Ändå saknas något.

Kärleken.

I två år isolerade han sig i en källarstudio med sina tankar som enda sällskap. Ingen fick höra vad han höll på med, inte ens mamma. Inte förrän han själv kände att det blivit bra nog. När allt var bra nog kom ändå tvivlet och stressutslagen.

Men Oskar Linnros hade inte behövt oroa sig. Solodebuten ”Vilja bli” har välkomnats med öppna armar. En enad kritikerkår har tävlat i att ösa superlativ över skivan. Publiken har också anslutit till hyllningskören och skickat singlarna ”Ack, Sundbyberg” och ”Från och med du” till toppen av listorna. Det är ganska skönt att vara Oskar Linnros just nu.

– Jag borde trott mer på mig själv, det har jag förstått efter all positiv respons. Nu är typ bästa tiden någonsin. Äntligen har jag lite tid för reflektion, familjen och fika, säger Oskar Linnros och tänder en cigarett.

Liknas vid Orup

Efter övergången från rappare i Snook till sångare och soloartist har han liknats vid artister som Orup och Mauro Scocco. Oskar håller inte med.

I själva verket har han lyssnat på Al Green och tagit musikaliskt sikte på mitten av 70-talet. På lyckliga melodier med såriga låttexter om uppslitande relationer.

– På något sätt är olycka albumets genomgående tema. Det kanske inte framgår för alla, säger han.

Och olyckan är hans egen.

På en skrivkurs med sin mamma bestämde han sig för att vara brutalt ärlig i sina låttexter.

– Ska man göra musik har man ett ansvar att vara ärlig mot den som ska ägna tre minuter av sin tid. Jag har lätt för att vara ärlig, jag tycker inte att det är jobbigt att skriva hur jag känner.

Väntar barn

”Står i din port står bara still, för en minut sen var du min, en tredjedel av den jag var går hem, för en är krossad, en är din, det här är slutet på vår film.”

Så lyder de första raderna i listettan ”Från och med du”.

Det har spekulerats om låten handlar om uppbrottet från sångerskan Veronica Maggio. Oskar och Veronica var ett par och gjorde tillsammans Maggios femfaldigt grammisnominerade skiva ”Och vinnaren är...”. Relationen tog slut och nu väntar Maggio barn med sin nye kille.

– Det är okej om folk tror att hela albumet handlar om Veronica Maggio. Jag bryr mig inte så mycket,

säger han och tillägger:

– Det handlar snarare om en slags besvikelse över att saker och ting blev krångligare än det skulle bli, inte om ett specifikt förhållande. Kärlek är svårare än vad jag trodde. Allt annat i mitt liv har gått ganska lätt, men

inte kärleken. Fast jag är hoppfull, jag är inte död än, säger han och skrattar.

”Ingen love”

Över är däremot relationen till Snook-kollegan Daniel Adams-Ray. Fyra år har passerat sedan duon släppte sitt andra album och gick skilda vägar. Daniels första singel ”Dum av dig” spelas flitigt på radion, i september kommer också hans solodebut, ”Svart, vitt och allt däremellan”.

– Jag har hållit på med mitt soloalbum i två år. Det känns väldigt fristående från Daniels skiva. Helt ärligt ser jag på hans albumsläpp ungefär som att Markus Krunegård eller någon annan artist skulle släppa en ny skiva.

Den före detta hiphopduon, skyldiga till hitlåtar som ”Mister Cool” och ”Långt fram i taxin”, bor nära varandra men umgås inte längre. Ett nytt Snook-album är inte aktuellt.

– Det finns ingen love mellan oss, då skulle jag ljuga, men det finns en jäkla lojalitet. Det var nog det som höll ihop oss.

Nu drar Oskar ut på vägarna och möter den svenska publiken som soloartist.

– Det känns supernaturligt att vara själv på scen, men att sjunga kommer nog att ta några spelningar att vänja sig vid.

Bara början

För Oskar Linnros är det här bara början på något stort. Han har lovat sig själv att aldrig bli bekväm och att ständigt bli bättre än i går.

Och så var det det där med kärleken.

– Jag vill definitivt träffa en bra tjej, säger han.

Linnros om...

... recensioner:

– Jag sparar de bra recen­sionerna. De dåliga skummar jag och slänger.

… USA:

– Jag håller just nu på och letar efter något projekt som jag kan göra vid sidan om min albumpromotion. Det skulle vara kul att hitta något i USA.

I USA kanske det är på andra premisser, men jag har en del bra ingångar känns det som. Mer kan jag inte säga just nu.

... lycka:

– Jag är som lyckligast när jag är på semester. Eftersom jag jobbar från det att jag vaknar tills jag somnar är det extremt viktigt att komma bort från stan. Jag blir lycklig av att åka tåg själv i augusti. Augusti är den bästa månaden. I framtiden planerar jag att pensionera mig på Gotland. Den drömmen har jag haft sedan jag var tio år.

Här kan du se Oskar i sommar:

14/7 – Strömstad, The Cod

15/7 – Grebbestad, Terassen

17/7 – Arvika, Arvikafestivalen

21/7 – Örebro, Ritz

28/7 – Karlskoga, Putte i parken

29/7 – Östersund, Storsjöyran

30/7 – Piteå, Piteå dansar och ler

31/7 – Härnösand, Broöppning

12/8 – Göteborg, Göteborgs kulturkalas

14/8 – Linköping, Keep it loud

17/8 – Stockholm, Mosebacke:

20/8- Halmstad, Nolltrefem

21/8 - Luleå, Musikens makt

23/8 - Malmö, Malmöfestivalen

3/9 - Karlstad, Nöjesfabriken

4/9 - Uppsala, Smålands nation