Björn Ulvaeus om #Metoo: ”Jag tänker efter”

NÖJE

Metoo-uppropet har spridits lavinartat över världen.

Och fått konsekvenser.

I en debattartikel berättar Abba-legendaren Björn Ulvaeus, 72, att rörelsen fått honom att reflektera.

”Jag märker att jag tänker efter: Är jag högljudd? Breder jag ut mig? Ett möte med två kvinnor och fem män”, skriver han i Svenska dagbladet.

1 av 2 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Björn Ulvaeus.

Kvinnor har berättat om sexuella övergrepp, män har ställts till svars och makthavare fått sparken. Metoo-uppropet har fått konsekvenser världen över.

Så även för musikern och Abba-grundaren Björn Ulvaeus.

I en debattartikel som publicerades i Svenska dagbladet i dag hyllar han rörelsen – och berättar att den har fått honom att ifrågasätta sitt eget beteende som man.

”Är jag högljudd?”

”Jag märker att jag tänker efter: Är jag högljudd? Breder jag ut mig? Ett möte med två kvinnor och fem män. Finns det en tendens att männen avbryter kvinnorna eller verkar det som om de senare håller inne med det de just hade tänkt säga?”, skriver han.

Metoo har gett honom nya insikter och ny kraft att fundera kring patriarkala strukturer.

”Så här stannade jag aldrig upp och reflekterade över en liknande situation före #metoo. Men hur hälsosamt är det inte att jag gör det, och varför i herrans namn har jag inte gjort det förut?”.

”En historisk vändpunkt”

Ulvaeus är tacksam över att få uppleva debatten.

”Många trodde nog att strömmen skulle avstanna, men den fortsätter obevekligt och det är just det som är så hoppingivande. Den här gången kommer rösterna inte att tystna. #Metoo är en historisk vändpunkt. Tänk att man fick vara med om det!”, skriver han.

Björn Ulvaues har varit en inflytelserik person i musikbranschen sedan 60-talet. 1970 bildades Abba. Gruppen har sålt över 400 miljoner skivor.

Svenska kvinnor reagerar på hashtaggen #metoo 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo