Israels glädje över segern: ”Är överlycklig”

avWolfgang Hansson

JERUSALEM. Israel kunde inte ha fått en bättre present inför sin 70-årsdag än segern i Eurovision.

Så här dagen efter är många israeler väldigt glada och stolta.

– Nettas låt var bäst och det var på tiden att vi vann igen, säger Nadav Evenari.

Han är i färd med att dela ut smågodis och information inför kvällens firande av Jerusalemdagen. Hans röst är fortfarande upprymd trots att det gått mer än tolv timmar sedan segern.

– Jag såg tävlingen på tv. Det var en fantastisk stämning i arenan och allt det här med Metoo. Jag hoppades att Israel skulle vinna för att Nettas låt är så bra men på något sätt blev jag ändå glatt överraskad över segern.

I går kväll hade några restauranger satt ut extra bord och stolar och ordnat storbildsskärm för att följa dramat. Men Jerusalem är Israels religiösa centrum och firandet här var inte allt lika uppsluppet som i det sekulära Tel Aviv där många gick ut på gatorna och jublade.

Men det är inte svårt att hitta nöjda israeler även i Jerusalem.

”Jag är överlycklig”

Ma Ayan, 14, går på Jaffagatan tillsammans med några tjejkompisar. Hon såg finalen i går trots att den inte slutade förrän halvtvå på natten i Israel.

– Jag är överlycklig att Netta vann och mycket stolt. Hon är en jättepopulär artist här i Israel. Vi älskar henne och hennes sång.

Shmuel Weiss kommer gående med en kompis och berättar att han satt uppe och tittade på hela tävlingen.

– Jag blev väldigt nervös eftersom det var så jämt. Jag gillade Sveriges låt också men jag tycker att Nettas var klart bäst. Det är väldigt länge sedan Israel vann så det känns extra roligt att vi lyckades i år.

”Vi kan ordna en bra tävlig”

Det är nästan som att någon har regisserat segern. Israel är mitt inne i sitt firande av 70 år som judisk nation. I morgon flyttar den amerikanska ambassaden till Jerusalem vilket innebär att USA erkänner den heliga staden som Israels huvudstad. En stor framgång för landet som hoppas att andra länder ska följa efter.

Men alla är inte lika glada över Israels framgångar. De första vi frågar visar sig vara några arabiska kvinnor. De avböjer lite surt att svara på vad de tyckte om vinsten.

Nadav ser fram emot att Israel ska få arrangera tävlingen nästa år.

– Jag tror det är bra för Israel, en stor framgång. Vi kan ordna en bra tävling. Jag hoppas att det blir här i Jerusalem som är vår huvudstad och inte i Tel Aviv.

Eftersom tävlingen slutade så sent igår hann Shmuel inte fira så mycket.
– Vi ska fira nu i stället. Gå och dricka öl, äta något gott och bara njuta av segern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Jerusalem

MeToo