Björn Ulvaeus om åren efter Abba: ”Folk är väldigt nyfikna”

Invigde ny utställning på Abba-museet

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nu har Abba spelat in två nya låtar.

Då uppmärksammar Abba the museum vad de fyra gjort sedan de tog en paus på 35 år.

– Folk har frågat hela tiden vad som hände efter 1982 då museet slutar sin story, säger Björn Ulvaeus. Och det har faktisk hänt ganska mycket.

Det händer så mycket att han inte ens vet om ett par nya skivor.

Björn och Benny har skrivit musikaler som ”Chess”, ”Kristina från Duvemåla” och ”Hjälp sökes”. Agnetha Fältskog och Frida Lyngstad har gjort bland annat soloskivor och filmroller.

Nu är hela museet fyllt med de fyras historia. Före, under och efter Abba. När museet invigdes 2013 fanns även Swedish music hall of fame där.

För fem år sedan sa du att det var viktigt för dig och Benny att ni var del av ett hus som hyllade svensk musik.

– Det blev inte så, det blev inte riktigt som vi tänkt oss, säger Björn Ulvaeus, 73. Många säger ”vad hände efteråt?” Och man ser när man vandrar runt här hur mycket som vi gjort efter Abba-åren.

Det verkar finnas ett behov utomlands att veta mer om t ex ”Kristina från Duvemåla”?

– Folk vill veta mer eftersom det flammat upp ett sådant intresse för gruppen av någon konstig anledning. Då blir folk väldigt nyfikna på vad som hände efter vi bröt upp.

Intresset för Abba blir inte mindre av att ni nyss berättat att ni spelat in två nya sånger. Det är lustig tajming när ni lanserar den här utställningen som inte är Abba.

– Det är bara tillfälligheter, säger Björn Ulvaeus. Det är inte planerat att det hände samtidigt.

Och så har ni gett ut två nya samlingsskivor som säljs i museet, ”Before Abba” och ”After Abba”.

– Ahhh??? Det var mer än vad jag visste.

Då ska jag inte fråga hur du valt ut låtarna.

– Nej, det ska du inte göra.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Björn Ulvaeus.

I vintras gav Benny ut skivan ”Piano” med många av sångerna utan texter. Hur kände du för den?

– Fantastisk. Den är så vansinnigt bra. En del vet, men inte alla, vilken fantastisk musiker Benny är, och det får han visa där.

Du kanske ska ge ut en poesibok enbart med dina texter?

– Ha ha...vi får se. Jag är lite tveksam till det, säger Björn Ulvaeus.
Den nya avdelningen på Abba the museum har utställningar kring de olika projekten, och en del interaktivt. Den som vill kan dansa till Benny Anderssons orkester på ett minimalt folkparksgolv, och man kan dirigera Chess-musik och mixa, eller sjunga ihop med Kalle Moraeus.

I avdelningen för ”Kristina från Duvemåla” finns bland annat spisen som fick en egen hyllningssång, ”Präriens drottning”.

Peter Jöback spelade Robert i uruppsättningen.

– ”Kristina från Duvemåla” har betytt mycket för min karriär och öppnade dörrar som var stängda innan dess, säger Peter Jöback, 46.

Om man tänker bort Abba och startar Björn och Bennys karriärer 1983 har de hunnit med mycket nog sedan dess.

– Verkligen. Jag lyssnade inte så mycket på Abba som ung, utan jag upptäckte Björn och Benny via ”Chess” och speciellt Tommy Körberg, säger Peter Jöback. De har visat hur breda de är som musiker. Det är inspirerande att se två män som jobbat ihop så länge.

Vad tycker du om att Abba spelat in två nya sånger?

– Spännande! Det blir säkert bra. Jag älskar att få höra tjejernas röster ihop igen, säger Peter Jöback. Och den nya turnéen. Det är kul att de satsar på framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE