Rejält självmål för bananjätten Dole

MALMÖ. Det är David mot Goliat. Det lilla svenska filmbolaget mot det gigantiska multinationella amerikanska företaget.

Bananjätten Doles stämning mot de som gjort dokumentärfilmen ”Bananas!*” känns som ett präktigt självmål.

Ur filmen.

Har i fyra dagar varit på branschkalaset Malmö filmdagar och frossat i höstens biorepertoar. Väldigt trevligt. Ulf Malmros ”Bröllopsfotografen” är höstens måste-se-film, en dramakomedi med en underbar blandning av humor och allvar.

Trodde väl dock aldrig att man en eftermiddag skulle sitta och prata pressfrihet med en gigantisk bildskärm!

Bakgrunden är denna:

Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Bananas!*” skildrar hur några amerikanska advokater i Los Angeles hjälper plantagearbetare i Nicaragua att stämma bananjätten Dole. Arbetarna har fått skador för livet av ett giftigt bekämpningsmedel som Dole använde, trots att det var förbjudet.

Dole försökte få filmfestivalen i Los Angeles att stoppa visningen av filmen och har en pr-byrå som kontaktar journalister som skriver om den (snart ringer de väl ...). Och så har man stämt Gertten och hans bolag WG Film i domstolen i Los Angeles, då Dole tycker filmen sprider lögner om rättegången.

På sitt sätt, är det väl bra pr för filmen. Men det har också krävt mycket tid, energi och pengar för filmmakarna. Som att fixa så att jag fick prata med en bildskärm i onsdags. WG Film hade via en dator och Skype ordnat presskonferens med sin USA-advokat Lincoln Bandlow.

Han höll med om att fallet är märkligt. Att det är konstigt att Dole inte valde taktiken att tiga ihjäl filmen. Doles chanser att vinna i domstolen verkar små. Filmen skildrar vad som hänt utan att alls vara särskilt hårdvinklad.

– Genom stämningen väcks ju folks nyfikenhet. Vad är det Dole vill att vi inte ska få se? säger Lincoln Bandlow.

Svenska biobesökare får svaret när filmen har premiär den 9 oktober.

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM