Tingaliin blir dokumentär – i Ryssland

avKlas Granström

Grotesco fick ryska ambassaden att se rött. Nu får årets största kulturkonflikt en fortsättning då ”Tingaliin” blir dokumentärfilm i rysk tv.

– En rysk grupp har gjort en låt där de dissar Sverige för att Ryssland vann stort i slaget om Poltava, berättar Vladimir Vraevskiy, producent för dokumentären.

”Dj Trexx” i högform.

Efter succén i Melodifestivalen var Grotesco nära ett skivkontrakt i Ryssland och blev hatade av en upprörd talesman för Ryska ambassaden.

Nu kan Nöjesbladet berätta att Grotescos låt blir en del av en dokumentärfilm som just nu spelas av NTV, en av Rysslands största tv-kanaler.

– De använder ”Tingaliin” för att illustrera moderna kulturkonflikter mellan Ryssland och Sverige och har redan besökt mig i Stockholm, säger Mikael Lindgren, alias Dj Trexx till Nöjesbladet.

”Mycket rolig”

Filmen tar sitt avstamp i slaget vid Poltava 1709 och handlar om relationerna mellan Ryssland, Sverige och Ukraina. Dokumentärfilmarna är dock noga med att poängtera att de inte tar ställning mot Sverige på nåt sätt.

– Jag tycker Grotescos låt var mycket rolig och vi dömer inte. Efter deras genomslag har också en rysk grupp som heter Plekhanovo gjort en låt där de dissar Sverige för att vi vann slaget om Poltava, berättar Vladimir Vraevskiy, producent.

Läggs på is

Här hemma är efterfrågan på spelningar och nya låtar av Dj Trexx stor och Grotesco hade kunnat turnera hela sommaren. Men Mikael Lindgren har bestämt sig för att låta karaktären vila.

Är det slutet för ”Tingeling” och Dj Trexx?

– Nej, han kommer vila ett tag bara. Vi vill fortsätta göra vår humor och jag känner mig inte mogen att vara Dj Trexx som en Dr Bombay hela tiden, säger han.