Norska favoriten på vodkafest med domare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-13

Rysk domarskandal i ESC

Norske favoriten Alexander Rybak, till vänster, har hamnat i blåsvbäder i hemlandet sedan det uppdagats att han ätit festmiddag med domaren och popstjärnan Philipp Kirkorov, här tillsammans med Carola inför ESC i Moskva.

MOSKVA/STOCKHOLM.Han kallas storfavorit.

Men nu stormar det kring Norges Alexander Rybak.

Artisten gick på vodkafest – med den ryske överdomaren.

Nyheten toppade norska kvällstidningen VG:s sajt under onsdagen.

En spritdränkt skandal skakar den norska ESC-delegationen. Norges Alexander Rybak – av många tippad som vinnare av hela Eurovision song contest – gick på vodka- och kaviarfest hemma hos den ryske överdomaren och tillika popstjärnan Philipp Kirkorov. Detta rapporterar norska och danska medier i dag.

Festandet, som ska ha ägt rum innan invigningsceremonin i söndags, har satt igång en jäv-diskussion i Norge, och röster höjs att hembesöket försvårar Rybaks chanser – och trovärdighet.

Aftonbladets Markus Larsson håller med:

– Först och främst är det här uselt hanterat av apparaten kring Rybak. Det är väldigt oklokt och han bör undvika sådana här negativa presskriverier när han är storfavorit att vinna hela tävlingen. Kirkorov borde också vara så smart att han inte skålar i vodka med en av deltagarna han ska bedöma i finalen. Han borde skärpa sig, säger Aftonbladets Markus Larsson.

"Ingen skuld faller på Rybak"

Norska VG skriver att festandet på intet sätt är ett regelbrott och att det aldrig hänt att någon deltagare blivit diskvalificerad från tävlingen för att ha umgåtts för nära med domarna.

– Ingen skuld faller på Rybak. Ingen har ju vetat vem domarna var, så Alexander känns oskyldig. Jag tror inte det här får några konsekvenser för Norge. Det är Kirkorov som borde få sparken för att han inte klarar av att hålla sig ifrån deltagarna, säger Morten Thomassen i den norska delegationen till VG.

I Rybaks läger är svaret detsamma:

– Det här är ett problem för juryn, inte för Alexander, säger presskontakten Anja Nylund Hagen.

Ryssarna: "Finns inga bevis"

ESC:s ryska pr-direktör Larisa Krylova går så långt att hon förnekar att festen hemma hos Kirokov ens ägt rum.

– Det finns det inga bevis för att Kirokov och Rybak har träffats privat. Var har du fått det ifrån, fräser hon till danska Ekstrabladet.

När tidningen påpekar att de har bilder från festen fortsätter Krylova att dementera det inträffade.

– Har du inte förstått vad jag säger, ryter hon.

Alexander Rybak blev smickrad av inbjudan och säger följande:

– Det har varit min stora önskan att få sjunga tillsammans med Kirkorov. Jag kunde inte missa den här chansen, säger han till ryska Life.

"Vatten i glasen"

Alexander Rybaks manager Kathrine Synnes vill kraftigt avdramatisera det inträffade.

– Jag vill precisera att detta över huvud taget inte var en vodkafest. Det var en intervju i regi av NRK som bestämdes redan i februari i år. Vår reporter intervjuade Kirokov för 15 år sedan och ville träffa honom igen. Alexander har en relation till Kirokov som stor rysk popstjärna och barndomsidol på grund av sina ryska rötter, säger hon till Nöjesbladet.

Att det ens skulle ha förekommit sprit vid mötet dementeras kraftigt.

– För tv-bildernas skull blev det för övrigt serverat vatten i små snapsglas för att utbringa en skål. Det dracks inte en droppe och jag vill understryka att det var en väldigt kontrollerad situation, säger hon.

Aftonbladets
bloggar
Önska Malena lycka till inför
finalen!
✓Låtarna ✓TV:n
✓Analyserna

ANNONS

Följ ämnen i artikeln