Apple kan ändra allt för Spotify

NÖJE

Håkan Steen om en tjänst som behöver mer tid

Spotify har hela tiden känts lite för bra för att vara sant.

Nu visar det sig att artisterna som är dess innehåll får kaffepengar i ersättning och är upprörda.

Men har de anledning till det?

Tjänsten är ju fortfarande ett experiment som ingen vet om det verkligen fungerar.

Håkan Steen.

Hela pophistorien är full av artister som blivit blåsta av skivbolag, managers och konsertarrangörer via luddigt skrivna kontrakt och lömska dealar.

Att det är artisterna som känner sig lurade på Spotify-pengar av skivbolagen är därför långt ifrån förvånande.

Samtidigt: Ingenting är enkelt här. Vi har inga officiella siffror. Bara rykten om att det rör sig om ett fåtal ören per spelad låt, eller ännu mindre.

En artikel i norska Dagbladet berättar om skivbolaget Racing Junior, som fick en avräkning på 55 100 spelade Spotify-låtar. Ersättningen till bolaget var – 19 norska kronor, att fördela mellan bolag och artister.

De stora skivbolagen fick köpa in sig billigt i Spotify och nu sitter de på andelar värderade till åtskilliga miljoner, och det heter att de pengarna därför borde komma artisterna till del. Samtidigt tjänar Spotify inga pengar ännu. Vi vet ännu inte om affärsmodellen verkligen kommer att fungera. Gör den inte det lär andelarna inte bli värda mycket.

För Spotify är ju en helt ny typ av tjänst – varken radio eller musik man äger utan musik man har tillgång till och kan vraka fritt i. Vad som är en rimlig ersättningsnivå för det kan vara komplicerat att slå fast.

Uggla och Dylan ser en kraftfull tjänst som hotar deras skivförsäljning medan andra ser framtiden och hoppas att cashen kommer sen.

Ingen har fel. Kanske går det att skapa en tjänst, och en ekonomisk modell, för streamad musik som folk är beredda att betala för och dessutom tillräckligt mycket för att artisterna ska få vettig ersättning. Det vet vi inte ännu, för Spotify och de andra streamingtjänsterna befinner sig fortfarande i sin linda.

Väljer fler stora artister att hoppa av kan succén Spotify snart vara betydligt mindre het.

Och skulle till exempel Apple kliva in och göra en streamingtjänst av Itunes kan kartan ritas om på ett ögonblick.

Allt vi vet är att Spotify är den första lagliga lösning för musik via nätet som har en chans att fungera, eftersom folk faktiskt gillar att använda den.

Därför är det förmodligen läge att ge den lite mer tid.

avHåkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM