Jöback gör sin sista show i New York: ”Känns vemodigt”

avPer Bjurman

NÖJE

I natt gör Jöback sin sista show i New York: ”Det känns vemodigt”

1 av 2
”JAG DRÖMMER OM FILM”Peter Jöback åker hem till Sverige och turnén ”I love musicals - the Broadway edition”. Men den folkkäre musikalartisten lär snart vara tillbaka i New York. ”Jag drömmer intensivt om film”, säger han.

I natt går ridån ner över Peter Jöbacks gästspel på Broadway.

För den här gången.

Efter succén i ”The Phantom of the Opera” ska dock ingen bli förvånad om han snart är tillbaka i Manhattans neonskimmer.

- Jag hoppas att det här blir en del av mitt liv, säger sångaren när Nöjesbladet träffar honom innan finalframträdandet.

Det är över nu.

Efter fyra månader och 130 framträdanden på klassiska Majestic theatre i New Yorks mytomspunna teaterdistrikt tar Peter Jöback i natt av sig fantommasken för sista gången och åker hem till Sverige.

– Jag har bara missat fyra föreställningar under hela tiden på grund av sjukdom. Det är nog det jag är mest nöjd med. Man brukar vanligen behöva vila mer, men jag har varit medveten om att många svenskar har köpt biljett för att se mig och inte velat göra dem besvikna, berättar den 42-årige stjärnan när vi träffar honom på ett café i närheten av arbetsplatsen på 44:e gatan.

Ingen semester

Besviken är det heller ingen som har blivit. Peter – som framträdde i samma roll i Londons West End 2012 – har gjort succé och fått finfina recensioner för sin insats i den 25-årsfirande Broadway-pjäsen.

När ridån går ner i natt är visst vemod således att vänta.

– Jo, det är klart. Det här har varit en livslång dröm att få komma hit och jag lämnar arbetskamrater jag haft väldigt roligt med. Det känns alltid vemodigt, berättar han.

– Samtidigt är jag ganska nöjd med längden på det här uppdraget. Jag tror inte att jag skulle vilja spela samma roll i flera år. Då tror jag att det finns en risk att man förlorar skärpan och emellanåt börjar gå på rutin. Det vore inte så roligt.

Trots att han alltså gjort åtta föreställningar per vecka sedan april kommer den blågule fantomen inte att unna sig mycket till semester.

Har fått egen agent

Så fort han återvänt till Sverige inleder han repetitionerna inför höstens turné med showen ”I love musicals - the Broadway edition”, som den här gången förgylls av stora internationella musikalnamn som Scarlett Strallen och Norm Lewis i framträdande roller.

– Upplägget är detsamma som förra gången. Det handlar ju om att det är en social belastning att gilla musikaler, i alla fall i vissa kretsar, och showen är upplagd som ett slags AA för oss som ändå gör det, med ett tolvstegsprogram och allt. Det ska bli otroligt roligt att få göra det med de gästartisterna.

Premiären äger rum i Örnsköldsvik den 27 september.

Sedan?

Schemat är redan fullt.

Men inom en inte alltför avlägsen framtid lär herr Jöback vara tillbaka i New York.

– Det finns mycket jag vill hinna med, bland annat drömmer jag intensivt om film. Men ja, jag vill att det här ska bli en del av mitt liv, säger han och sveper med en arm över myllret bortåt Times Square.

– Nu har jag också en agent i USA, och den här erfarenheten har förstås öppnat många dörrar, så förhoppningsvis kan det hända också.

Broadway väntar redan på återkomsten.

Fakta

Namn: Peter Arne Jöback.

Ålder: 42.

Bor: Villa på Värmdö/New York.

Familj: Nybliven pappa till en liten flicka, gift med ­tränings­- coachen, samtalsterapeuten och författaren Oscar Jöback, 38.

Aktuell: Gör sista föreställningen i ”Fantomen på Operan” på Broadway i natt. Ger sig ut på turné i Sverige i höst med ”I love musicals - the Broadway edition”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen