”Kvinnorna försvinner bort mycket snabbare”

NÖJESBLADETS GRANSKNING DEL 2: Skarp kritik mot mansdominansen: De gör oss osynliga

Moa Gammel vill att fler kvinnor ska geniförklaras.

Emma Knyckare vill locka fler tjejer till standupscenen.

De vill båda förändra synen på kvinnor i nöjesbranschen.

– Jag märkte att jag i princip inte hade några kvinnliga kolleger, säger Emma Knyckare.

Moa Gammel har med sin podcast "Genier" bjudit in kvinnliga förebilder för långa samtal. Hon fick höra att ingen skulle lyssna. I stället blev programmet en omedelbar succé.

– Jag fick hör att det inte fanns något som helst kommersiellt värde i äldre kvinnors livshistorier. Men jag kände att om jag inspireras av dem, så kanske andra också gör det, säger hon.

I dag går podcasten i graven med sitt sista avsnitt. Moa Gammel menar att projektet slagit många på fingrarna.

– Alla fördomar som funnits om kvinnliga gäster har kommit lite på skam, eftersom vi haft en så bred målgrupp som lyssnat. Och vi har visat hur undervärderad kvinnlig kompetens är, säger hon.

”Tjejerna försvinner”

I sommar kommer radioprofilen Emma Knyckare att sätta upp en rad komikerkollon tillsammans med sin kollega Josefin Johannson.

– Vi vill skapa ett ställe där man kan testa humor, en plattform där man helt enkelt får stå och suga. För tjejer måste vara så fruktansvärt bra redan första gången, och gör man bort sig då får man inga fler chanser. Man åker ut, säger hon.

Emma Knyckare startade initiativet efter att hon tröttnat på hur kvinnor behandlas i standupbranschen.

– Jag har sett genom åren att det är många tjejer som börjar med standup men sedan försvinner mycket snabbare. Så det känns bra att i all fall göra något som leder någonstans.

Publisert: