Nöje

Mårten Andersson: ”Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem”

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

I ett mejl skriver komikern och klubbarrangören Mårten Andersson att ingen vill betala för att se kvinnliga komiker.

Karin Adelsköld röt ifrån – och är nu bannlyst från Anderssons stå upp-klubb. 

– Det är hemskt att han som en av branschens största spelare säger så. Han är på botten, säger Adelsköld.

Mårten Andersson, 40, driver sedan snart tio år Raw, en av landets största humorklubbar.

Den 26 maj arrangerar han tillsammans med tidskriften Amelia en humorkväll där kvinnliga amatörkomiker tar plats på scenen tillsammans med etablerade kvinnliga komiker.

I ett mejl som Nöjesbladet tagit del av, skickat till kända kvinnliga komiker och chefer på Amelia, uttrycker han sin besvikelse på att 62 biljetter är sålda till evenemanget som kostar 270 kronor per person.

– Det är vår överlägset sämsta publiksiffra på åratal. Tyvärr är detta enkel matematik som jag och andra klubbägare ställts inför förut - Ju fler kvinnor på scen, desto färre i publiken. Jag om någon vet efter 10 år som klubbägare. Det smärtar mig men det är sanningen, skriver Andersson.

”Ingen vill se dem”

Han fortsätter:

– Varför ska en bokare boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?? Trots att Sveriges största kvinnotidning gör detta med kända kvinnor på scen så köper ingen biljetter, skriver Mårten Andersson i sitt mejl.

Komikern Karin Adelsköld är inblandad i projektet som coach till de kvinnliga amatörerna.

– När jag läste mejlet blev jag så himla ledsen. Dels för att det inte stämmer att ingen vill betala för att se kvinnor på scenen. Som en av branschens största spelare är det hemskt att han säger så. Det handlar inte om manligt och kvinnligt utan om hur känd man är. Dessutom är priset för att se nybörjare väldigt högt lagt, säger hon.

Hon ser inte den aktuella biljettförsäljningen som ett problem.

”Hon söker bara uppmärksamhet”

– Eventet har knappt marknadsfört än och 60 sålda biljetter är bra när det är en och en halv vecka kvar. Väldigt få planerar en after work två veckor i förväg, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Mårten Andersson som inte vill kommentera.

– Hon söker bara uppmärksamhet som vanligt, skriver han i ett sms.

Däremot har han försvarat sitt mejl via sociala medier.

– Vi har ju statistik på hur vi säljer mindre biljetter när det är fler kvinnor än män på scen. Hur kan fakta uppröra så mycket, skriver han.

Han fortsätter:

– Mest framgångsrik drar mest folk. RAW försöker blanda dessa med nya män, kvinnor. Denna debatt handlar om kvinnor på scen och effekten av den. Jag säger inte att jag har rätt men det är en åsikt jag kände mig nödgad att presentera i mailet, skriver han.

”Han är på botten”

Karin Adelsköld är besviken på Mårten Andersson, som hon menar försökt marknadsföra sig som ”en skyddsängel för kvinnliga komiker”. Efter att ha kritiserat honom fick hon beskedet att hon är bannlyst från Mårten Anderssons humorklubb, vilket han själv bekräftar på Twitter.

– Han har också mejlat att han stänger ner hela tävlingen om jag befinner mig på platsen. Jag förstod att jag skulle bli struken från klubben genom att säga detta offentligt, det hade jag räknat med. Jag vet inte ens om jag vill vara en del av humor-Sverige längre när den världen ser ut så här. Vad som är extra hemskt är att han slår sig för bröstet och säger att han gör så mycket för kvinnliga komiker, men i slutändan vill han bara tjäna pengar. Han är inte under ytan, som hans föreställning heter. Han är på botten, säger hon.

Uppdatering: Efter att tidigare ha avböjt att svara på Nöjesbladets frågor skickade Mårten Andersson ett mejl vid 19-tiden på lördagskvällen.

Han svarade fortfarande inte på frågorna men ville ge ett förtydligande.

”Jag vill se fler kvinnliga komiker – det är ju hela anledningen till att jag initierat samarbetet med Amelia. Det är också anledningen till att jag är den som bokar överlägset flest kvinnliga komiker i Sverige i dag, både svenska och internationella.”, skriver Mårten Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Nordic Nest

Publisert: