Släktträff på scenen

NÖJE

Kärlek och lavemang ger familjen Wahlgren chansen att semestra tillsammans

Som treåring lekte Hans Wahlgren i Fredriksdalsteaterns kulisser.

Nu står han själv på scenen, tillsammans med barnen Pernilla och Linus i succéföreställningen ”Kärlek och lavemang”.

– Det här är en av mina bästa somrar, säger Pernilla.

Foto: André de Loisted
Tre skådespelare ur familjen Wahlgren, Hans, Pernilla och Linus, kramar om varandra utanför Fredriksdalsteatern. Alla tre har de roller i sommarlustspelet Kärlek och lavemang .

HELSINGBORG. Det är två timmar kvar till dagens första föreställning av ”Kärlek och lavemang” på idylliska Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Bakom scenen råder tystnad och lugn, förutom i sminklogen, där de dyrbara 1700-talsperukerna görs i ordning. Plötsligt slår en bildörr igen. In på gården kommer en, två, tre... Ja, till slut är sex familjemedlemmar ur klanen Wahlgren på plats. Hans, Linus och Pernilla med barnen Oliver, 11, Bianca, 6, och Benjamin, snart 4 år.

Hyr två hus i Helsingborg

– Det här är en av mina bästa somrar. Och framför allt för barnen kommer det att bli ett starkt minne, säger Pernilla Wahlgren, när Aftonbladet får en pratstund med henne och familjen.

Vanligtvis bor de i Stockholm, men i sommar hyr de varsitt hus, alldeles ovanför stranden i Helsingborg.

”Kärlek och lavemang” handlar om den hypokondriska Elvira Krank, spelad av Eva Rydberg. Pernilla spelar hennes husjungfru Petronella, lillebror Linus gör rollen som charmören Örjan och pappa Hans Wahlgren är Evald, Elvira Kranks bror.

Pjäsen bygger på Molières ”Den inbillade sjuke” och precis som namnet antyder så ingår det en hel del bajshumor.

– Bajshumor är alltid roligt, det växer man väl aldrig ifrån, säger Hans Wahlgren och skrattar.

Tiden utanför teatern ägnar familjen åt golfrundor, strandliv, restaurangbesök och shoppingresor till Danmark.

Gamla minnen väcks till liv igen

– Vädret har varit toppen och Helsingborg är ju värsta sommarstaden. Sitter man nere vid hamnen så känns det som franska rivieran. Och jag kan ta med barnen till teatern, de springer omkring fritt där. Allting är så lätt, säger Pernilla.

För Hans Wahlgren, 64, betyder Fredriksdal betydligt mer än bara jobb och familjesemester. De tre första somrarna i sitt liv tillbringade han här, tillsammans med mamma och pappa som också var skådespelare.

– Det är fantastiskt att få spela på samma scen som mina föräldrar har gjort. De var med vid invigningsföreställningen 1932 och spelade varje sommar fram till 1940.

Lille Benjamin kryper upp i morfar Hans knä och ger honom en blöt puss. Kanske blir det han som en gång för familjetraditionen på Fredriksdal vidare.

Anna Hansson