Nya Vera är Safas revansch

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nu gör han ungdoms-tv om orättvisor i samhället

Safa Safiyari vill visa att Sverige är fullt av orättvisor.

Därför leder han ”Vera Special”, SVT:s nya samhällsprogram för unga.

– Det är en slags revansch, säger Safa, som själv växte upp under tuffa förhållanden.

Safa Safiyari leder SVT:s ungdomssatsning  Vera special , ett samhällsprogram för unga.
Foto: Roger Schederin
Safa Safiyari leder SVT:s ungdomssatsning Vera special , ett samhällsprogram för unga.

Safa Safiyari har redan hunnit vara reporter på SVT:s ungdomsprogram ”Bullen”, ”Elbyl” och ”Vera”. I höst syns han i rutan som programledare för nya ”Vera Special”. Ett samhällsprogram för unga som är en fortsättning på gamla ”Vera”.

Helt samhällsinriktat

I sex avsnitt avhandlas ämnen som knark, klasskillnader och hur det är vara invandrare i Sverige.

– Programmet är helt samhällsinriktat, det är inga känslor eller könssjukdomar eller hur man gör abort, säger Safa Safiyari, som tycker att det finns alldeles för få seriösa ungdomsprogram i tv.

– En ung snygg tjej som intervjuar kändisar i TV4 är inte ett bra ungdomsprogram. Då utgår man ifrån att tonåringar är korkade.

Familjen flydde från Iran

Safa Safiyari var 14 år när familjen flydde från Iran till Sverige. Han bodde först på olika flyktingförläggningar och hamnade till slut i Tranås. Den tuffa bakgrunden har gjort honom rejält förbannad på orättvisor.

– Jag växte upp i en vanlig medelklassfamilj i Iran. Så kom jag till Sverige och blev placerad i en underklassituation som invandrare. Jag blev sedd som ”pizzabagarsonen” och var hela tiden tvungen att kämpa mig upp.

Alla reportage i ”Vera Special” kommer att visa på klasskillnader i samhället. Bland annat reser teamet längs en tunnelbanelinje i Stockholm.

– Vi skulle göra reportage från en fritidsgård i Rågsved, men det visade sig att det var stängt där. Föreståndaren var tvungen att hyra ut fritidsgården som festlokal för att kunna driva verksamheten. Varför ska det behöva vara så?

– Sen åker man till Bromma, där går folk omkring och visar upp sina 5 000-kronorsjackor för varandra.

Präglar hans vardag

För Safa Safiyari är ”Vera Special” en slags revansch för alla de orättvisor han själv har upplevt. Upplevelser som än idag präglar hans vardag.

– Som när jag ska ringa och beställa rum på ett vandrarhem ute i skärgården. Då tänker jag någonstans att de kanske inte vill ha mig där i den svenska fina skärgården och förstöra bilden av Sverige.

Andra ungdomsprogram i SVT:

Anna Hansson

Publicerad: