Drömfabriken går på högvarv

1 av 9 | Foto: PETER WIDING/SONET FILM
SUCCÉ I TROLLY WOOD Lukas Moodyssons succéfilm Tillsammans är en av de många filmer som spelats in i Trollhättan. På tre år har 33 långfilmer spelats in i Sveriges eget Hollywood.
NÖJE

Har du sett Trollhättan så har du sett Sverige - på film.

Nära hälften av alla svenska biofilmer spelas numera in i Trollywood.

För drygt tre år sedan fick Sverige sitt eget Hollywood.

Skönhetsoperationer och swimmingpooler har inte blivit vanligare i Trollhättan sedan dess. Men filmfabriken Trollywood går på högvarv.

33 filmer har gjorts hittills

Sammanlagt har 33 långfilmer spelats in här - bland annat Lars von Triers guldpalmsvinnare ”Dancer in the dark” och Colin Nutleys Oscarsnominerade ”Under solen”.

Två typiskt otypiska Trollywood-produktioner.

- Vi har en målsättning att hitta - och jobba med - nya unga regissörer och kreatörer och bygga upp varaktiga samarbeten med dem.

- Och vi har tålamod. Man kan inte begära att alla debutfilmer ska sluta med dundersuccé, säger Tomas Eskilsson, vd för Film i Väst, som sköter ruljangsen i Trollywood.

Men ibland går det fort.

Lukas Moodysson och Josef Fares är två Trollywood-regissörer som redan överträffat förväntningarna med succéerna ”Fucking Åmål”, ”Tillsammans” och ”Jalla! Jalla!”.

Pengar är en viktig förklaring till Trollywoods dragningskraft.

Film i Väst finansierar upp till en tredjedel av vissa filmbudgetar och har blivit ett viktigt alternativ för oberoende filmare och producenter som inte lyckats få statligt filmstöd från Svenska Filminstitutet. Skattepengar är Trollywoods finansiella muskler. Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen (före detta Älvsborgs läns landsting) och får även kommunalt stöd.

- De lyckade projekten har lett till att vår ägare satsar ännu mer - dubbelt så mycket som för bara tre år sedan, säger Tomas Eskilsson.

Lars von Trier kommer tillbaka

Löften om ekonomiskt stöd har även lockat utländskt filmfolk till Trollywood. Catherine Deneuve och Björk var några av stjärnorna som bodde i Trollhättan under inspelningen av danske Lars von Triers ”Dancer in the dark”. Och snart väntas von Trier tillbaka för inspelningen av nya långfilmen ”Dogville” där superstjärnan Nicole Kidman väntas ha en huvudroll.

Och Thomas Vinterberg ("Festen") tar med sig Hollywoodstjärnan Claire Danes till den svenska drömfabriken för att spela in sin nya film ”It’s all about love” i år.

...och fler är på väg

Dan Panas