Mejla

Kristin Lundell

En tygpåse hedrar Amy mer än en film

KRISTIN LUNDELL om arvet efter Winehouse

Amy.
Amy.

Nästa vecka har dokumen­tären ”Amy” världspremiär på Cannes filmfestival.

Amy Winehouse levde den klassiska rockmyten och det var uppenbart hur det skulle sluta.

I sommar är det fyra år ­sedan hon hittades död.

Bland alla mer eller mindre poetiska titlar på världens alla språk dyker den plötsligt upp. ”Amy”. Tre bokstäver som får ögonen att haja till när de sveper över filmfestivalens program. Det är i Cannes som Asif Kapadias två timmar och sju minuter långa dokumentär om den olycksaliga men ack så begåvade Amy Winehouse kommer ha sin premiär.

Förra veckan intervjuades Amy Winehouses pappa Mitch om filmen (The Guardian 1 maj). Familjen som tidigare gett ”Amy” sitt stöd har nu ­tagit avstånd från den.

Mitch Winehouse anser att ­filmen är skamlig. Att den ­visar en bild som inte är sann.

Amy Jade Winehouse hann inte bli äldre än 27. Den 23 juli 2011 hittades hon död i sin säng och obduktionsrapporten skulle konstatera att den brittiska sångerskan avlidit till följd av alkoholförgiftning.

Amy Winehouse hade levt ett hårt liv i rampljus och papa­razzi-blixtar. Det var ett förfall som dokumenterades dag för dag. Drogcocktailar, hedonistiskt festande, destruktiva förhållanden och ätstörningar.

Till skillnad från dåtidens stjärnor som levt självförbrännande enligt den gamla rockmytens alla regler gjorde Amy Winehouse det på den moderna världens villkor. Med fotografer ständigt redo att dokumentera för egen ­vinnings skull.

Amy Winehouse jagades på mot sin avgrund.

Det är nästan sorgligt att i dag lyssna på debutskivan ”Frank” som släpptes när hon var 20 år. Där hörs en helt ­annan artist än den som tre år ­senare skulle släppa uppföljaren ”Back to black”. På ”Frank” kan tonen slå om till ska-party innan Amy Winehouse åter sveper den souliga känslan kring sig. Också trailern till ”Amy”, som släpptes i april, ­visar Winehouse från tiden innan drogerna slagit klorna i henne. Det olycksbådande ekot i trailern får det att rysa i kroppen.

Förutom sin mäktiga röst hade Amy Winehouse också stilen. En tjock eyeliner som sparkade upp på kindbenet, mängder av rockabillytatueringar och så bikupefrisyren. Hon hade alla attribut för att vara en rockstjärna som stod ut bland anonyma Adeles och präktiga Duffys.

Medan nysoulkollegan ­Duffy - som slog igenom samtidigt - lajvade texterna som vore de en klippdocka av Dusty Springfield levde Amy livet på riktigt.

Inte för att det skulle sluta väl.

Där hennes broder i olycksaligt leverne - Pete Doherty - överlevde gick hon under.

I all den tragik som utgör hennes historia finns dock ­ändå en gnutta hopp. ”Amy ­Winehouse Foundation”, en stiftelse som startades av hennes familj, jobbar mot droger och ätstörningar samtidigt som de erbjuder hjälp till unga hemlösa. På hemsidan finns en shop där jag klickar hem en tygkasse med en sångfågel inuti en hästsko och så texten ”Trouble”. Allt som säljs på shoppen går till stiftelsens arbete.

Kanske är det ett bättre sätt att hedra Amy Winehouses minne än att se filmen om ­henne.

Lundell listar 3 händelser i veckan

1 Jaha. Då sitter vi snart där i fällan och tittar på Tim ”Avicii” Bergling som varvar oss i sin nya Volvo. Den 26-årige super-dj:n är nästa huvudperson ut i de fläskiga reklamepos som blivit den svenska biljättens gebit. Minns den evighetslånga reklamen med Swedish House Mafia och Zlatans mustiga nationalsång - Volvos nya reklamfilmer får ”Sagan om Ringen”-trilogin att verka skapad enligt Dogma-manifestet. I måndags släpptes en trailer till Avicii-reklamen och i går släpptes hela filmen där Bergling gett sig på Nina Simones ”Feeling good”. Visst kommer det också att bli en hit. Avicii slår på farthållaren hela vägen till banken.

2 Lystring alla män! Det är äntligen okej att släppa ut den där ­magen som ni hållit in sedan ordet ”hunk” häromåret gjorde ­comeback i ordförrådet. För visst är det jobbigt att behöva tämja och tukta en kropp efter en hård arbetsdag? Tur då att det nyligen slogs fast att pappakroppen - the dadbod - är det allra senaste. En mjuk mage, en hårig bringa - en helt vanlig kropp som haft det kul och bra i stället för att göra burpees och springa maratonlopp. Leonardo DiCaprio, Seth ­Rogen och Adam Sandler är alla innehavare av pappakroppar. Grattis manskligheten till denna vinstlott. Äntligen händer det.

3 Ordet ”askungesaga” blev i veckan extra bildligt talat. I tisdags var det premiär för realityserien ”Bathinas skilda världar” där kameran följer ­Bathina Philipson i hennes resa genom - eh - skilda världar. I programpresentationen på SVT Play går att läsa att hennes liv ”är en riktig askunge­saga” som tog sin form när hon som 22-åring träffade miljonären Aje Philipson. Första avsnittet av denna nya SVT-serie går ut på att Bathina Philipson ska hitta kläder att bära i ”Skavlan”. Möss verkar dock inte omfattas av RUT-avdraget så alla som sett fram emot att se gnagarvärldens svar på Trinny och Susannah komma in och rädda biffen kommer att bli besvikna.

Kristin korar VECKANS ...

… mysigaste. Christina Hellström har ­lånat sonen Håkans producent Björn ­Olsson och spelat in ”San Francisco” - en poplåt som låter som den vore gjord av sammet. Svensk västkust möter sin amerikanska mot­svarighet och skapar den ljuvaste av harmonier.

… klänning. Rihannas spektakulära kreation på måndagens Met Gala fick hela ­internet att smälla av. Den Barbados-födda sångerskan bar en gul ensemble signerad designern Guo Pei. Det enorma släpet krävde hela fyra assistenter för att läggas rätt på röda mattan. Kläder som kräver egen personal - så beter sig ett äkta divaplagg.

… radioröst. Ni ­missar väl inte ”Iggy Pop confidential”? Varje fredag klockan 20 svensk tid presenterar punkrockens farfar sin eklektiska musiksmak på BBC6. Men bäst av allt är pratet mellan låtarna. Iggys röst är djupare än Atlanten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN