Avhoppade sångaren: ”Jag ville ha kontroll på intäkterna”

Därför havererade projektet Nya Vikingarna

Vikingarna är ett av de största dansbanden genom tiderna.

När de startade om som Nya Vikingarna pumpades miljoner in i projektet. Men det blev snabbt problem och bråk om pengar.

Efter ett halvårs turnerande hoppade sångaren Kenneth Wahlberg av och bandet splittrades.

– Det gick inte att fortsätta. Det har begåtts alldeles för många stölder på vägen, säger han till Nöjesbladet i dag.

Under buller och bång återuppstod dansbandet Vikingarna hösten 2016 under namnet Nya Vikingarna och med en ny sångare: Kenneth Wahlberg, 48.

Kenneth Wahlberg
Kenneth Wahlberg

Mindre än ett år senare, förra sommaren, meddelades det att bandet lägger ner. Då hade Kenneth Wahlberg redan hoppat av.

Bandet gjorde en sista spelning på Dansbandsveckan i Malung – då Christer Sjögren gjorde ett bejublat inhopp på sång.

Nu bryter Kenneth Wahlberg tystnaden och berättar om bråken bakom bandets snabba uppgång och fall.

Nya Vikingarna var en storsatsning. Med Christer Sjögrens välsignelse fick de en raketstart med skivinspelning i Sun Studio i Memphis, USA. Låtskrivare som Bobby Ljunggren, Ingela Pling Forsman, Per Gessle och Lasse Holm valdes ut bland 400 inkomna förslag. Det blev ett album, ”Kramgoa låtar 30”, som är Grammisnominerad i kategorin ”Årets dansband”.

”Måttet var rågat”

Bokningar började trilla in från hela Skandinavien och tv-uppdrag avlöste varandra.

Men bakom fasaden var det mycket som inte stämde. När bandet skulle spela på jättefestivalen Peace & Love i Borlänge den 6 juni vände Kenneth Wahlberg på tågperrongen och åkte hem till Malmö. Sen blev det tyst.

– Jag hoppade av för att jag ville ha kontroll på intäkterna. Jag åkte hem. Måttet var rågat, säger Kenneth Wahlberg.

Han hävdar att han sedan förra våren inte fått ut några pengar, trots att bandet spelade för fulla hus. Var alla pengar hamnat undrar han fortfarande.

– Det gick inte att fortsätta. Det har begåtts alldeles för många stölder på vägen. Min revisor sa; ”Kenneth, så här går det inte att fortsätta”, säger han.

När man började skissa på Nya Vikingarna för tre år sedan var det en dröm som gått i uppfyllelse, menar han. I dag beskriver han att det som att projektet gick ”från idé till katastrof”.

– Jag borde ha satt ner foten mycket tidigare. Det var otroligt mycket positiva saker kring Nya Vikingarna och jag var övertygad om att alla problemen skulle lösa sig. Jag ville titta framåt. Jag förväntade mig in i det sista att de skulle göra rätt för sig.

Kenneth Wahlberg
Kenneth Wahlberg

Kom inga utbetalningar

Idén till satsningen kom ursprungligen från Kenneth själv. Han kontaktade Jörgen Arnemar, 70, Vikingarnas tidigare gitarrist som äger varumärket Vikingarna. Bandnamnet licenserade han ut till Kenneth. Efter det kopplades personer som skulle sköta affärerna och ekonomin in.

Redan när bandet premiärspelade ombord på Birka för ett år sedan märkte Kenneth Wahlberg att mycket inte stämde. Det kom inga utbetalningar. ”Tyvärr, på grund av omkostnader, inte blev några pengar över den här månaden”, fick han som svar i ett av mejlen från de som hanterade pengarna.

Att boka Nya Vikingarna kostade mellan 100 000 och 150 000 kronor, plus kostnader för ljud- och ljusanläggningar, boende och resor. Bandet fick ett förskott av skivbolaget Universal Music på 750 000. Dessutom gick spelbolaget Vera & John in med en miljonsumma och Birka Cruise sköt till pengar för att få ensamrätt till Nya Vikingarna på sina båtar.

Bandmedlemmarna fick 6 000 kronor per spelning plus omkostnader, enligt Kenneth. Totalt har han fått drygt 200 000 kronor sedan starten.

”Stämningarna flyger som svalor”

Max Lagerbäck, 47, tidigare global pr-chef på Vera & John, är mycket förvånad över härvorna bakom haveriet.

– Intrigerna är värre än i den värsta dokusåpan och de personliga stämningarna flyger som svalor en varm sommardag.

Han vill däremot inte misstänkliggöra de som skött affärerna.

– Men det är självklart ett problem om man inte korrekt kan redovisa var pengarna tagit vägen. Då kommer det att ställas frågor.

– Jag har genomgått flera stadier av chock, framför allt över det faktum att vuxna människor betett sig som om de fortfarande satt i sandlådan, när jag satt mig in i historien för att försöka förstå, säger han.

Har gjort polisanmälan

Frustrationen skapade också slitningar i bandet. Tomas Pettersson, som hoppade in som keyboardist på Nya Vikingarnas premiärspelning och spelningen i Bingolotto, märkte tidigt att stämningen var dålig.

– Spelar man i ett band så är det ett lagspel, precis som i fotboll. Problemet var nog från början att om det skulle kunna vara Vikingarna som dansband, byggde det på att så många som möjligt från originaluppsättningen kunde vara med. Men de var nog inga lagspelare ens när det begav sig. De betedde sig okamratligt mot varandra, säger han.

Erik Lihm, 68, keybordist i Vikingarna och en av originalmedlemmarna som hakade på Nya Vikingarna är fåordig när Aftonbladet når honom.

– Nja, det var väl flera saker som blev fel på vägen. Det är svårt att säga, jag vill inte kommentera det, säger han.

Nu har Kenneth Wahlberg gjort en polisanmälan om grov trolöshet mot huvudman och överlämnat alla mejl och sms.

– Jag satte i gång det här projektet för kärleken till musiken, de gjorde det enbart för business, säger han.

Skandalerna vi minns – bland svenska dansband
Publisert:

LÄS VIDARE