Vännerna om Gärdestad: ”Varm och innerlig”

”Deras musik kommer för alltid att finnas kvar”

Uppdaterad 2018-03-04 | Publicerad 2018-03-03

Filmen ”Ted – för kärlekens skull” förlängde Kenneth Gärdestads liv.

Det är Adam Pålsson – som spelade Ted – övertygad om.

– Jag kommer att bära med honom och mötena med honom resten av livet, säger han.

lördagsmorgonen gick Kenneth Gärdestad bort. Han blev 69 år.

Kollegor, vänner och det svenska folket i största allmänhet sörjer nu den folkkära låtskrivaren.

För exakt två månader sedan hade filmen ”Ted – för kärlekens skull” premiär. Skådespelaren Adam Pålsson, 29, som spelade Ted Gärdestad i filmen, säger att det var ett projekt som betydde mycket för Kenneth.

– Ja, det vet jag. Det är jag helt säker på. Den filmen förlängde hans liv och det var hans önskan att deras musik skulle upptäckas om och om igen, säger han.

”Pratade i timmar”

Kenneth Gärdestad och Adam Pålsson träffades mycket under de senaste åren. Pålsson beskriver honom som en otroligt begåvad och generös person.

– En varm och innerlig person var han. Jag var ute hos honom i huset och han var väldigt generös mot mig då. Jag fick ställa de frågor jag ville och vi satt och pratade i timmar om Ted och hans liv. Det var väldigt spännande, vackert, roligt och sorgligt. Det har varit ett jätteviktigt år i mitt liv att Jobba med ”Ted”.

Senast träffades de i TV4:s Nyhetsmorgon. Beskedet var inte oväntat för honom. Men det gör inte sorgearbetet lättare.

– Det är alltid ogreppbart när människor försvinner. Jag kommer att bära med honom och mötena med honom resten av livet och deras musik kommer för alltid att finnas kvar, säger Adam Pålsson.

Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer.

Tackar bröderna Gärdestad

Musikern Janne Schaffer var med Ted och Kenneth Gärdestad under hela resan – från 1971 och framåt.

På 69 av Ted Gärdestads 91 låtar har Janne Schaffer spelat.

I ett känslosamt inlägg minns han sin vän på Facebook.

”Tack Kenneth för att jag fick vara med dig o Ted under hela er musikaliska resa från 1971 tills nu. Visserligen med något avbrott men det känns ändå som vi genom dina texter o Teds musik fick en fantastisk resa. Den hade ju både upp o nedgångar men sammanslaget slutade den i dur”, skriver han.

Vidare uttrycker han sin glädje över att Kenneth först hedrades med Musikförläggarnas stora pris 2016 och sedan både Taubepriset och hederspriset på Grammisgalan för några veckor sedan.

För drygt en och en halv månad sedan träffade Janne Schaffer Kenneth Gärdestad. Det blev sista gången.

”Jag är oxå tacksam för att vi hann träffas den 15/1 i år hemma hos er o gå igenom den tid vi hade ihop när vi till slut lyckades med stor möda få på Teds fantastiska röst med dina texter på det som kom att bli Teds sista skiva just i det rum som det skedde. Musiken sitter liksom i väggarna o minnena har etsat sig djupt i mitt minne.”

”Tack för att jag fick lära känna dig o din bror o fick vara med i skapandet av den fantastiska musiken som betytt så mycket för så många. Mina tankar finns nu hos dig o din familj. Tack för allt”, skriver Janne Schaffer.

Sista gången han pratade med Kenneth var dagen efter Grammisgalan, när han låg på sjukhus.

– ”Jag är så trött, jag orkar inte prata” sa han, säger Janne Schaffer.

I vår ska han ut på turné, där han kommer att hylla både Ted och Kenneth Gärdestad tillsammans med bland andra Pernilla Andersson och Moa Lignell.

ABBA-Björn: ”En viktig del av mitt liv”

Björn Ulvaeus, som jobbade med Ted och Kenneth Gärdestad på 70-talet, minns sin vän. För DN berättar han om Kenneth Gärdestads betydelse, inte bara för Teds karriär, utan även för sin egen.

– Det skedde ju egentligen innan mitt eget textförfattande med ABBA kom igång på allvar. Kenneth Gärdestad skrev helt makalöst bra texter. Samtidigt hade han en ”storebrorligt” stabiliserande inverkan på Ted. Vete sjutton hur det hade blivit utan honom, eftersom Ted röjde rätt mycket i studion – Kenneths lugn där var ett värdefullt bidrag, säger han till tidningen och fortsätter:

– Jag kommer att sakna Kenneth mycket, det inser jag nu, eftersom han var en så viktig del av mitt liv, då under 70-talet, säger Ulvaeus,

Kennth Gärdestad och Alice Bah Kuhnke.

Och fler är det som minns den uppskattade låtskrivaren.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke, 46, som delade ut hederspriset till Kenneth Gärdestad på Grammisgalan, skriver på Instagram:

”Han var väldigt trött och märkt av sjukdomen men samtidigt glad och stolt. Bakom scen upprepade han sin glädje över att ha orkat vara på plats, samtidigt som han betonade att det var med sina sista krafter. Tack Kenneth för allt det vackra du och din bror gett oss alla att värna, njuta och tröstas av”, skriver hon.

Musikern Lisa Nilsson, 47, tar till Twitter:

”Sänder ett fång med tacksamhet till avlidne Kenneth Gärdestad som influerat vår tids poplyrik mer än de flesta. Arvet är tidlöst. Texterna odödliga. Få lämnar efter sig fler inrotade folkliga texter än Kenneth. Han är däruppe med Olle Adolphson, Cornelis, Beppe & Taube”, skriver hon.

Peter Viitanen, 38, som spelade Kenneth Gärdestad i filmen ”Ted – för kärlekens skull”, har lagt upp en Instagrambild på bröderna Gärdestad.

”Vila i frid fina Kenneth. Ni kommer alltid ha en speciell plats”, skriver Viitanen.

ANNONS