”Svänger som satan – men intrigen är svag"

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

RECENSION: American Idiot – Stockholmspremiär

1 av 6 | Foto: Micke Sandström

STOCKHOLM. Visst funkar det alldeles utmärkt med en punkmusikal.

Det är energin, de korta låtarna, de smittande refrängerna och de suveräna artisterna, som gör ”American idiot” sevärd, snarare än vad den handlar om.

Åtskilliga musikaler har tunn, för att inte säga larvig eller snudd på obefintlig handling (”Cats”, någon?). Här är det tre förortskillar som drömmer om att förändra sitt liv som ”amerikanska idioter”. Men det blir inte så mycket av med det. Oplanerade barn, drogmissbruk, skador i kriget i Irak, förlorad kärlek och mycket annat elände kommer emellan.

När jag såg musikalen på Broadway flöt replikskiftena och sångtexterna förstås bättre ihop, nu blir pratscenerna på svenska mest som korta pauser mellan låtarna.Men om intrigen är svag , är det mesta annars .

Cirkus scen är betydligt mindre än den i New York, men jag tycker man har löst det fiffigt med häftiga bakgrundsfilmer, -foton, snyggt ljus och annat. Stort plus också till koreografen Ambra Succi. ”American idiot” innehåller inte musikaldans i traditionell mening, men det händer något att titta på på scenen hela tiden.Green Days ledare Billie Joe Armstrong har skrivit en imponerande samling hits. Här får vi, förstås, hela ”American idiot”-plattan från 2004 plus ett antal andra av gruppens tidigare eller senare hits. Uppsättningens band med Crucified Barbara-trummisen Nicki Wicked som pådrivare, är helt suveränt. Svänger som satan. Här finns hela 21 roller, alla hinner väl inte sätta ett avtryck, men när så gott som alla får sina korta ögonblick i rampljuset, känns det som att allihop skulle blåsa nästan valfri Melodifestivalsångare av banan.

I en låt som ”21 guns” imponerar alla huvudrollsinnehavarna. Men två namn står ut. Förre Sugarplum Fairy-sångaren Viktor Norén är självklar i huvudrollen. Har allt som krävs; utseendet, utstrålningen och rösten. Man kan inte tro att han är debutant i de här sammanhangen. Samma sak gäller Frida Modén Treichl. Har mer erfarenhet från musikaler, men sjunger framför allt så bra att man längtar efter en riktig rockskiva med henne. ”American idiot” är musikalen för rockälskare som egentligen inte gillar traditionella musikaler.

”American Idiot”

American idiot

Musikal av Billie Joe Armstrong och Michael Mayer, på Cirkus, Stockholm. Regi: Philip Zandén, biträdande regi: Maria Sid. Med Viktor Norén, Alexander Lycke, Petter Snive, Nina Knutsson, Kitty Chan, Frida Modén Treichl m fl. Spelas till och med 9 april.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN