Mejla

Markus Larsson

Nu kommer skivor aldrig bli färdiga

Publicerad:

”Du kan med andra ord få fyra olika varianter av ditt favoritalbum på ett år”

1 av 3
En artist - men i många varianter. Kanye Wests nya album ”The life of Pablo” är ett ständigt pågående projekt. Bara för att det är släppt betyder det inte att West är färdig med det. Den strömmade musiken öppnar nya möjligheter för artister i dag.

Går inte att släppa Kanye West.

Albumet ”The life of Pablo” kan verkligen förändra synen på ­skivor för gott.

Första versionen av Kanye Wests sjunde album släpptes ­exklusivt på musiktjänsten Tidal den 14 februari.

Andra versionen av ”The life of Pablo” finns överallt nu.

Audiofiler kan säkert hitta ­sitta och jämföra ljudet härifrån till nyårsafton, men annars är skillnaderna på detaljnivå.

West byter ut första versen i ”Waves”, ändrar en av Chance The Rappers rader i ”Ultralight beam”, inkluderar gästerna Sia och Vic Mensa i ”Wolves” igen och ändrar en mening i­ ­”Famous” (men behåller ­på­hoppet på Taylor Swift).

Originalet av röran ”The life of Pablo” stressades fram, antagligen för att skivan skulle hinna släppas samtidigt som Kanye Wests senaste modekollektion. Skivan har hela tiden varit ­”under konstruktion”.

Men det intressanta är arbetsmetoden.

Förut, när ett album var en ­fysisk slutprodukt, fanns det en deadline. När skivan skickades till presserierna blev eventuella ändringar mycket kostsamma. Det gjorde att rockband kunde sitta och slita i veckor med att hitta det perfekta ljudet på ­virveltrumman.

I en strömmad värld, där albumen nödvändigtvis inte behöver existera i fysisk form alls, försvinner sådana begränsningar. Artisterna kan relativt enkelt ­byta ut några filer och förändra en skivas känsla, innehåll och ­karaktär totalt.

I en strömmad värld kan ett nytt album bara vara en början, en utgångspunkt och ett förslag. Resten kan lika gärna vara som dagens digitala nyheter i media - ett ständigt flöde som uppdateras kontinuerligt.

Du kan med andra ord få fyra olika varianter av ditt favorit­album på ett år. Och din favoritlåt kan också försvinna från ­Spotify på morgonen innan du hinner skölja ur schampot ur ­håret.

Den strömmade musikens mätmetoder blir, precis som allt annat, mer precisa och sofistikerade. Att skruva på produkten och försöka justera antalet strömmar uppåt bör i längden vara lika lockande som i andra branscher där antalet klick är en valuta och ekonomi.

Flög inte den första singeln? Mixa om. Gillar inte fansen spår sju? Skrota skiten.

Kanye West är en av de första artisterna som verkligen har börjat utforska den strömmade musikens möjligheter. Han har även twittrat att han tänker ­släppa sex nya modekollektioner och tre album på ett år.

Fuck releaseplaner. Fuck ­modekalendrar. Fuck allt.

Det väcker misstankar om att West snart måste släppa taget om ”The life of Pablo” och gå ­vidare. Men kommer den aktuella versionen av skivan vara ­intakt när vi summerar året i ­december?

Om svaret är nej så älskar jag det.

Larssons popskala.
Larssons popskala.

Larssons popskala

Axl Rose

Ett simpelt foto där medlemmarna i AC/DC lämnade en studio i sällskap med Axl Rose fick internet att brinna av spekulationer. Ska Axl ersätta sjukskrivna Brian Johnson? Snälla, låt det vara sant.

Håkan Hellström

Jag vill ju även tro att Håkan och låtskrivarna även har lyssnat på oslagbara  ”Thorn in my side” med Eurythmics när de skrev nya -singeln ”Din tid kommer”.

”The path”

Har svårt att förlika mig med Aaron Paul som vuxen förälder. Han är ju slackern Jesse Pinkman i ”Breaking bad”, och inget annat. Men sektdramat ”The path” har haft en lovande inledning (tv-serie, HBO Nordic).

Primal Scream

Ny skiva? Intresseklubben ­antecknar inte.

Guns N’ Roses

Hemligt gig på klassiska The Troubadour i Los Angeles och nya turnédatum i USA. ­Återföreningen och mardrömmen tycks bli verklighet. Värsta är att jag vill se det.

Axl Rose

Ett simpelt foto där medlemmarna i AC/DC lämnade en studio i sällskap med Axl Rose fick internet att brinna av spekulationer. Ska Axl ersätta sjukskrivna Brian Johnson? Snälla, låt det inte vara sant.

Markus topp 3

1 ”Best kept secret” (singel, Case/Lang /Viers)

Kan inte tänka mig en mer älskvärd ”supergrupp” än Neko ­Case, KD Lang och Laura Viers. På det allra bästa av sätt låter ”Best kept secret” som om ­Eagles bildat ett band med Bangles. Melodierna skiner ­genom vindrutan som solen i Kalifornien. Albumet släpps i ­juni.

2 ”Atomic number” (singel, Case/Lang /Viers)

Hurra! Hurra! Hurra!

3 ”Station eleven” (roman, Emily St John Mandel)

Tänker fortsätta tjata om den här magnifika boken tills alla har läst den. Eller ... åtminstone alla jag känner. Sådana här vackra dystopier visas inte på Netflix.

Av: Markus Larsson

Publicerad: