Gripande om fattigdom och moderskärlek

NÖJE

Kerstin Weigl om Ison Glasgows sommarprat

Foto: Ison Glasgow pratade om sin mamma i sitt sommarprat.

Alla dessa mammor.

Artisten Ison Glasgow ägnade sitt program åt mamma Linda, som dansade för enkronor på Sergels torg, och höll honom varm under parkbänksnätterna i Stockholm.

En gripande historia om moderskärlek och fattigdom men det är också allt. Att glädja sin mamma är vällovligt, men ger inte automatiskt berörande underhållning och de börjar bli ganska många, kvinnorna som hyllats efter Mustafa Cans prisbelönta och stilbildande morsporträtt i hans Sommar från 2003.

Våld och halvsvält

Jag måste skynda mig att säga att Ison Glasgows berättelse har flera kvaliteter. Jag hör att han minns hur han tänkte som barn. Han ställer på ända den inte ovanliga föreställningen att en färgad flykting är en person från helvetet som fått nåden att uppleva himmelriket Sverige. Ison hade tvärtom ett bra liv i stadsdelen Queens, New York.

Men när han sex år gammal flyttade med mamma Linda till pappa i Sverige föll han genom en social fallucka, till ett hemliv med våld och halvsvält. När pappan/hustyrannen lämnade dem för att resa tillbaka till Barbados blev de dessutom hemlösa. Företagsamma Linda, som i USA arbetat som revisor, försörjde sig som dansare och de sov i smyg på en teaters scengolv innan de långsamt kom på fötter.

Frågor saknas inte

Drömmen att göra mamma stolt har varit Isons drivkraft, det hedrar honom. Men ingenting får jag veta som komplicerar bilden av Linda. Frågor saknas inte. Vad säger hon till exempel nu om att hon glorifierade sin våldsamme man inför den skräckslagne sonen?

Dyrkan i alla former är i grunden långtråkig och jag kommer på mig själv med att längta efter nästa musikavbrott. Låtvalet är desto bättre och spännande, som Nina Simones magnifika insjungning av "Feeling Good".

Här kan du lyssna på sommarpratet

Ison Glasgow

Namn: Ison Glasgow
Ålder: 32 år
Yrke: Artist
Bor: Stockholm
Tidigare medverkan i "Sommar": Debutant

... i Sommar

Skrytkvot:
Skvallervärde:
Känslostyrka:
Humornivå:
Å fan-faktor:
 

Första meningen

"Hej, jag heter Ison Glasgow och är musikartist."
 

Sista meningen

"Yeah, that´s the whole story, we did it."
 

Tre typiska låtval

1.  Nina Simone, "Feeling Good"
2.  Ice Cube, "It Was A Good Day"
3.  Curtis Mayfield, "Move On Up"

ARTIKELN HANDLAR OM