SVT kapade ner Carolas finalshow i Eurovision

Publicerad 2013-05-16

Sångerskan: Bidde en liten tummetott

Från tre låtar till några sekunder.

Därför bantade SVT ner Eurovision-stjärnan Carola Häggkvists finalnummer.

– Det bidde en liten tummetott, säger hon.

– Eller säger man så? fortsätter hon och skrattar.

Det spekulerades länge. Men för drygt en vecka sen kunde Nöjesbladet avslöja SVT:s

för den forna Eurovision-vinnaren Carola Häggkvist, 46. En del av en humormellanakt – där hon driver med Sverige.

– Man ska inte förvänta sig så jättemycket när det gäller humorinslaget. Jag tyckte att idén var rolig, från början skulle det vara tre låtar, nu blev det väldigt nerbantat. Men det är upp till SVT, det ligger på deras bord, säger Carola till Nöjesbladet.

Mellan­akten, som över hundra miljoner tv-tittare får se på lördag, skiljer sig markant från ursprungsplanerna som fanns när SVT kontaktade Carola i höstas. Från tre låtar till några sekunder.

”Snabb trudelutt”

– Det blir en liten snabb trudelutt, med ett inslag som kan bli väldigt kul om det funkar tekniskt. Jag kommer som en gubbe i lådan. Men det är cool. Takes the pressure off, säger hon.

Carola liknar sin medverkan med den på film, där ett känt ansikte plötsligt dyker upp i några sekunder i en scen.

– Jag är bara en liten svisch. Men det ska vara så där lite elegant. Det blir ju så, man siktar högt och sedan får man banta ner när det närmar sig. SVT får ta bakslaget om folk tycker att det är för kort.

Carola berättar att hon föreslog att fler forna svenska Eurovision-vinnare skulle vara med i mellanakten.

– Av olika anledningar valde SVT att göra ett annat inslag, ett humoristiskt stort nummer. Nu är det helt annorlunda än ursprungsidén. Det är därför jag knappt är med heller.

Hon fortsätter:

– Jag föreslog att vi skulle ha med fler artister, men de ville ha med mig för att jag är den enda av de svenska vinnarna som har varit med i tre decennier. Under resans gång blev det ett annat nummer, det är bara att tugga i mig det och göra det bästa av det.

”Avväpnande sätt”

Showproducenten Christer Björkman förklarar att mellanakterna har varit en lång process. Idén om att samla alla tidigare svenska Eurovision-vinnare föll eftersom ABBA inte längre är en grupp.

– Vi pratade med Carola första gången i höstas och bollade idéer. Sen landade vi i det vi ska göra och frågade Carola om hon var intresserad att vara med. Vi vill visa upp henne på ett väldigt roligt och avväpnande sätt, säger han.

Carola landade i Malmö i måndags, och uppträdde för schlagerfansen på gayklubben Wonk i tisdags natt. Efter att ha kastas sig ut i publiken två gånger eskorterades hon från klubben med hjälp av fem vakter.

I går hade hon en kortare konsert på ett tak i centrala Malmö.

– Jag har kramp i kroppen efter gårdagen, det var ett tag sedan jag rockade på. Men jag fick massage av ”Kicken” i limousinen på väg hem, men vi var inte ensamma så klart.

Hon skrattar.

I morgon repeterar Carola mellanakten för första gången – med scenkläder från stjärn­designern Lars Wallin.

– Jag är så tacksam för vad Eurovision och Melodifestivalen har betytt i mitt liv och för min karriär.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln