Loreens assistent fick inga pengar

avHelena Trus

NÖJE

Astrid, 22, jobbade mer än heltid – fick ingen lön: ”Jag känner mig lurad”

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Jobbet som assistent var ett drömjobb för 22-åriga Astrid. Men trots en arbetsinsats som bitvis gick över heltid fick hon inget betalt: ”Jag känner mig lurad”, säger hon.

Hon fick drömjobbet som Eurovision-stjärnan Loreens assistent.

Men Astrid, 22, fick inte betalt för sitt arbete.

– Jag känner mig lurad och sviken, säger hon.

Astrids badge från Melodifestivalen.

Eurovision-vinnaren Loreen Talhaoui har på kort tid blivit en stor idol för många och hennes engagemang för mänskliga rättigheter har uppmärksammats över hela världen.

Att jobba för Loreen var ett drömjobb för Astrid, 22.

Hon hämtade kemtvätt, agerade chaufför och höll ordning på schemat. Men jobbet som personlig assistent blev inte som hon hade tänkt.

Enligt Astrid skulle hon få en månadslön på 10 000 kronor.

– Jag reagerade på att den var låg men övertalades med ord som att jag var ung, oerfaren och att jag skulle lära mig en massa, säger Astrid, som tidigare praktiserat som assistent på ett framstående svenskt klädmärke under hösten 2012.

Under hennes provmånad som började i mitten på februari ska Astrid ha jobbat mer än heltid.

– Jag förväntades ställa upp när som, säger Astrid som inte vill framträda med sitt fulla namn och bild.

Loreen har inte svarat

Hon fick snabbt inblick i den hektiska världen som artist, och assisterade Loreen under stora nöjeshändelser som Melodifestivalen och Grammisgalan.

– Allt flöt på hur bra som helst trots flera prövningar. Jag och Loreen kom jättebra överens, säger hon.

Enligt Astrid valde hon själv efter fyra hektiska veckor att sluta assistentjobbet i mitten av mars.

– Det var inte en tjänst för mig. Jag och Loreen pratade och jag fick bara goda ord från henne, att jag absolut hade fått stanna om jag velat, säger hon.

Men hon har fortfarande inte fått betalt av sångerskan.

Hon fick heller inte ett anställningsavtal, däremot skrev hon under ett sekretessavtal där hon lovade lojalitet och diskretion mot Loreen. 

Under våren har Astrid försökt att få ut sin lön.

– Under den här processen har Loreen inte svarat på något av mina mejl eller samtal, menar Astrid.

”Utnyttjad för att jag är ung”

Istället har hon haft kontakt med fotografen Charli Ljung, som Astrid beskriver bland annat skött hennes anställning åt Loreen.

Enligt mejlkonversationer mellan Astrid och Ljung som Nöjesbladet tagit del av påstår han, efter flera turer, att han inte kommit i kontakt med Loreen, som är för upptagen med jobb.

– Det har skötts så dåligt. Jag känner mig sviken och utnyttjad bara för att jag är ung. Det var som att jag skulle vara tacksam att jag fick jobba med Loreen. Jag vill att andra unga ska förstå att man inte ska ta vad som helst, säger hon.

Charli Ljung hänvisar vidare till Loreen, som befinner sig i Los Angeles. Hon skickar ett svar via mejl:

"Aj då, här har uppenbarligen ett missförstånd eller slarv skett. Jag har varit dålig på att läsa mina mejl den senaste tiden och är jätteledsen över att Astrid fått vänta på betalning. Är i USA och jobbar för tillfället men har bett min ekonomifirma att genast lösa problemet och så får jag reda ut vad som gått snett när jag kommer hem på måndag."

MAILKONVERSATIONEN

Nöjesbladet har fått ta del av mejlkonversationer mellan Astrid och Charli Ljung. Här är enligt Astrid deras första och sista mejlväxling:

6 maj

"Du ska få en ersättning. Vi är inte överens om vad som sagts men det spelar ingen roll.

Det jag desperat försökt att kommunicera, är att Loreen arbetar 25h om dygnet, under abnorm press och hon kan inte ta itu med detta nu".

/Charli

13 juni

"Jag har inte kunnat ha någon kommunikation med Loreen. Hon är ovetande om vår mejlkorrespondens och att vi pratats vid över huvud taget".

(...)

"Hädanefter får du hantera detta ärende själv. Jag ber om ursäkt om jag gett dig förhoppningar på en ersättning, de bygger bara på mina egna gissningar om hur en utgång hade sett ut om jag vid rätt tillfälle kunnat framföra din sak. Dit har jag ännu inte kommit och tänker alltså inte ta vidare".

Vad säger lagen?

Foto: OSKAR LÜRÉN
Advokat Paula Hogéus.

– Det är inte kutym på arbetsmarknaden att man som anställd ska provjobba gratis. Tvärtom så gäller normala anställningsförmåner under en provanställning. Man behöver inte ha ett skriftligt avtal utan även muntligt avtal gäller, så har de kommit överens som 10 000 kronor är det det som gäller, säger Paula Hogéus, advokat och specialist på arbetsrätt på Advokatbyrån Delphi.