Sarah Dawn Finer blir årets julvärd

Efter långt hemlighetsmakeri avslöjar SVT årets julvärd.

Sarah Dawn Finer blir ditt sällskap i julstöket.

– Jag trodde nog att jag drömde när du frågade, säger hon.

Sarah Dawn Finer blir årets julvärd.

Vid en presskonferens avslöjade SVTs programdirektör Annie Wegelius att Sarah Dawn Finer blir den tolfte julvärden i ordningen.

– Hon är inte i första hand programledare, utan har många strängar på sin lyra. Jag är jätteglad till att hon tackade ja till att vara årets julvärd.

”Jag vet inte om jag klarar av det”

Men Sarah själv var först rädd för uppdraget.

– Jag vet inte om jag klarar av det. Det känns som att jag borde ha levt trettio år till för att få ha den här äran, säger hon.

Julvärden i Sarah Dawn Finers tappning är till för de ensamma. Hon ska bjuda på sång – och värme.

– Jag ska göra tv för människor som inte har någon att fira jul med, där tvn är deras familj. Ensamma människor, människor som jobbar, ska känna sig inkluderade.

Första julen utan familjen

För Sarah är det första julen utan familjen.

– Men jag får fira med svenska folket, och det är ett ganska bra substitut. Förhoppningsvis skapar vi i teamet en julstämning.

– Det är mest jag som tycker det är svårt att vara borta från familjen – de tycker nog det är skönt, säger hon och skrattar.

Kvalifikationerna för julvärden är flera.

– En programledare ska ha star quality, komma igenom i rutan. Men det ska också vara en folklig person, som är lätt att tycka om, känns äkta, säger hon.

Svt mörkade in i det sista

Enligt SVT har julvärden varit klar en längre tid. För att minimera risken för läckor fick inte ens den tilltänkta frågan – förrän i sista sekund.

– Den här gången fick jag upp namnet väldigt fort. Sedan gick jag och funderade några veckor innan jag ringde upp. Jag brukar ringa så sent som möjligt för att minimera risken att namnet kommer ut, säger SVT:s programdirektör Annie Wegelius till Svt.

Spelbolagen fel ute

Sportbladet rapporterade tidigare att valet stod mellan Gina Dirawi och Ebba von Sydow.

Men så var inte fallet.

– Om vi ska tro oddsen så väljer SVT i år mellan två unga kvinnor, sa Pafs PR-chef Anders Sims till Sportbladet då.

Men tidigare har spelbolagens odds speglat verkligheten.

– Förra året, då Kalle Moraeus utsågs, hade vi ingen vadslagning på årets julvärd. Men året före var André Pops andrahandsfavorit hos oss innan han presenterades som Sveriges tv-sällskap julen 2010, avslutar Anders Sims.

Publisert: