Vill köpa stoppade ”Bert”-avsnitt – SVT säger nej

1 av 2

avJakob Meijer

NÖJE

Tidningen VLT vill sända de ”Bert”-avsnitt som SVT valt att stoppa.

Men kanalen säger nej.

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström är mycket kritisk till beslutet.

”Inte minst handlar det om att SVT genom sitt agerande aktivt påverkar och försöker styra andra mediers utgivarbeslut. Det är illa”, skriver han på sin blogg.

Det var i början av oktober som SVT valde att plocka bort två avsnitt av kultserien ”Bert” från kanalens playtjänst ”Öppet arkiv”. Anledningen var att innehållet i avsnitten ansågs olämpligt.

”Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)”, förklarade Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för Öppet arkiv, i ett mejl till Nöjesbladet.

Författarna kritiska

Beslutet har väckt starka reaktioner. En av författarna till böckerna som tv-serien från 1994 är baserad på, Anders Jacobsson beskrev SVT:s agerande som ”larvigt”.

Tidningen VLT har även debatterat frågan och ifrågasatt beslutet.

Nu skriver chefredaktören Daniel Nordström på sin blogg att man velat köpa sändningsrättigheterna till de två avsnitten, ”dels för att visa vad debatten handlar om, dels som ett manifest för yttrandefriheten”.

Men SVT säger nej.

SVT: ”Välkomnar diskussionen”

Daniel Nordström är kritisk till beslutet. På sin blogg skriver han att ”SVT genom sitt agerande aktivt påverkar och försöker styra andra mediers utgivarbeslut”.

Han skriver även att han tror att en av anledningarna till att kanalen säger nej är att VLT varit aktiva i debatten.

SVT:s Susanna Balsvik har dock en annan förklaring. I ett mejl till Nöjesbladet skriver hon:

”SVT säljer inte serier till andra VOD-aktörer (video on demand), och heller inte enskilda avsnitt. Det är därför inte möjligt för VLT att köpa och visa hela avsnitt av Bert-serien. Men, vi välkomnar diskussionen kring den här frågan och tycker den är intressant och viktig. Att VLT granskar det här, precis som SVT själva gjort i Opinion Live och Kulturnyheterna, är bra”.

Rasande föräldrar - här är tittarstormarna vi minns 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM