Michael Nyqvist död

”Har tänt ett ljus, gråter, spelar Love Hurts” – kollegorna minns Michael Nyqvist

NÖJE

Michael Nyqvist sörjs av vänner, kollegor och beundrare över hela landet.

Regissören Lukas Moodysson hoppas att de ses igen.

”Gråter, har tänt ett ljus, spelar Love Hurts från den där filmen vi gjorde”, skriver han i Nöjesbladets minneschatt.

Kay Pollak.

Den svenska film- och teatervärlden reagerade med chock och sorg över det plötsliga beskedet om Michael Nyqvists död. När Aftonbladet når regissören Kay Pollak har det gått en timme sedan han fick ett telefonsamtal om vännens bortgång.

– Jag har legat här tillsammans med min fru och tänkt på Micke och gått igenom alla minnen som vi har haft med honom. Och jag har bara goda minnen. Det var så underbart att som regissör få möta en skådespelare som alltid ville gå så långt som man kunde gå. Han var aldrig rädd för att gå hur långt som helst för att vara i en äkta känsla.

Kay Pollak säger att det har gått ett tag sedan han senast hade kontakt med Michael Nyqvist.

– Jag visste om att han inte var frisk, men jag har inte vetat om detta. Det har uppenbarligen gått fortare än man anat.

Helen Sjöholm

Helen Sjöholm spelade mot Michael Nyqvist i ”Så som i himmelen”:

”Igår fick jag höra att Micke Nyqvist lämnat oss och idag är jag SORGSEN. En så begåvad och varm människa. Det var en ynnest att få lära känna Micke och vara nära honom under arbetet med filmen " Så som i himlen" - alltid ödmjuk, redo för diskussioner, såg alla runt om sig. Lika nära skratt som allvar. Avväpnande”, skriver hon på Facebook och fortsätter:
”Han som hade så mycket kvar att göra, ge och uppleva - Djävla Skit-Cancer !!!!!!!!!
Varmaste tankar till familjen ”

Moodysson: ”Ses längre fram”

Michael Nyqvist, Lukas Moodysson, Lisa Lindgren och Gustaf Hammarsten på filmfestivalen i Venedig år 2000.

”Gråter, har tänt ett ljus, spelar Love Hurts från den där filmen vi gjorde”.

Så skriver signaturen ”Lukas M” i Aftonbladets minneschatt. Och Lukas Moodyssons producent Lars Jönsson bekräftar att det är regissören som är avsändare till inlägget. Lukas Moodysson jobbade med Michael Nyqvist i ”Tillsammans” från 2000, en biroll Nyqvist blev Guldbaggenominerad för.

”See you down the road”, avslutar Lukas Moodysson sitt inlägg.

Izabella Scorupco: ”Älskar dig för alltid”

Skådespelaren Izabella Scorupco spelade mot Michael Nyqvist i Johan Brisingers film ”Änglavakt” 2010.

”Älskar dig för ALLTID min finaste, varmaste, klokaste och mest omtänksamma vän”, skriver hon på Instagram.

Sven-Bertil: ”En mycket sorglig chock”

Sven-Bertil Taube.

Sven-Bertil Taube jobbade ihop med Michael Nyqvist i bland annat Millennium-trilogin och Arn-serien.

– Det var en mycket sorglig chock att höra om hans alldeles för tidiga bortgång. Han var en fin skådespelare men framför allt en omtänksam, generös och vänlig person. Vi jobbade ihop i London och hade väldigt trevligt utanför arbetet också. Han kommer att saknas mycket, det är väldigt sorgligt.

Ragnerstam: ”Blev väldigt sorgsen”

Lamine Deng, Li-Xin Zhao, Göran Ragnerstam och Michael Nyqvist i ”Vägen ut” 1999

Göran Ragnerstam jobbade tillsammans med Michael Nyqvist för första gången i Lars Noren-pjäsen ”Personkrets 3”. Under inspelningarna av ”Den allvarsamma leken” återförenades de.

– Jag blev väldigt sorgsen och svårt chockad för det kom väldigt oväntat. Han var en väldigt bra kamrat och en mycket bra skådespelare. Det var som att vi inte hade varit ifrån varandra när vi spelade in ”Den allvarsamma leken”. Vi hade väldigt skoj och snackade mycket och hade väldigt bra samarbete när vi jobbade framför kameran, säger han.

Sista gången han pratade med Nyqvist var på telefon för en månad sedan.

– Då hade han återhämtat sig. Då pratade vi bara framtid.

”Tog risker många aldrig skulle våga”

Karin Franz Körlof.

Skådespelaren och dramatikern Karin Franz Körlof spelade mot Michael Nykvist i vad som skulle komma att bli hans sista svenska film, ”Den allvarsamma leken”, baserad på Hjalmar Söderbergs bok med samma namn.

– Han var väldigt generös, både som kollega och som person. Han var alltid villig att dela med sig av erfarenheter och tips. Han kastade sig ut i scenerna, tog risker som många aldrig skulle våga. Men aldrig på ett själviskt sätt. Han såg dig alltid. Han såg alltid sina medspelare. En väldigt fin person att jobba med, säger hon.

Plura: Skicka kommentar från himlen

Plura lade under onsdagskvällen ut en videohälsning med den korta texten: ”Sorg”:

– Micke jag kommer sakna dig. Väldigt mycket. Du får skicka en kommentar på det här, från himlen, säger han.

”Var bra på att leva”

Sverrir Gudnason.

Även Sverrir Gudnason spelade mot Nyqvist i ”Den allvarsamma leken”.

– Jag tycker att det är otroligt sorgligt. Vi hade ett väldigt bra samarbete när vi jobbade tillsammans. Han var en väldigt öppen skådespelare och en otroligt fin människa. För honom vår skådespeleriet en sak men livet en annan. Han var bra på att leva och en väldigt fin person.

Sist de sågs var för en och en halv månad sedan då de var utomlands tillsammans för att träffa en regissör.

– Hans person och hur han levde speglas i skådespeleriet också. Han var otroligt nyfiken och öppen och ingen som gjorde det bara för pengarna, säger Sverrir Gudnason.

”Lyfte alltid människor omkring sig”

Edward af Sillén.

Manusförfattaren Edward af Sillén beskriver Michael Nyqvist som en av de snällaste och mest osjälviska människor han jobbat med. Beskedet om Nyqvists död kom som en chock, säger han. Första gången de jobbade tillsammans var Edward af Sillén bara 21.

– Vi gjorde vi en pjäs tillsammans. Han tog sig an mig på ett så fint sätt. Han var sådan, Michael, han lyfte alltid människor omkring sig.

Edward af Sillén kommer minnas Michael Nyqvist som vännen som ofta ringde och frågade om läget. En person som brydde sig om sina vänner på ett genuint och kärleksfullt sätt.

– Han hade en enorm glädje som han blåste in i allt han jobbade med. Jag kommer sakna honom enormt. Det tror jag vi alla kommer, säger Edward af Sillén.

Dolde inte sin känslighet

Elisabet Carlsson och Michael Nyqvist i ”Grabben i graven bredvid”, år 2002.

Elisabet Carlsson spelade mot Michael Nyqvist i folkkära ”Grabben i graven bredvid” 2002 och har sedan haft sporadisk kontakt med honom.

– Jag visste inte att han var sjuk. Det är fruktansvärt sorgligt. Han är alldeles för ung. Jag tänker på hans familj så klart, säger hon.

Hon hyllar hans känslighet som skådespelare.

– Han dolde inte det, som man... alla som är riktigt bra visar en känslighet och en känslomässig styrka. Han hade humor och var en så generös kollega. Jag hade fruktansvärt roligt med Micke, vi fnissade mycket när vi arbetade ihop. På senare tid har vi setts några gånger i stan och vid våra landställen, men nu var det kanske ett år sedan. Han berättade att han tog ner lite träd och så.

”Tänker mest på hans teaterprestationer”

Sofia Helin.

Skådespelarkollegan Sofia Helin kommer främst minnas Michael Nykvist för hans stora prestationer på teaterscenen.

– Jag kommer minnas honom ända från ”Angels of America”, som jag såg flera gånger på Stadsteatern och var djupt imponerad av, och från ”Personkrets” naturligtvis. Jag tänker mest på hans teaterprestationer när jag tänker på honom. Sen jobbade vi tillsammans i ”Arn” också, men jag hade inte så många scener mot honom. Han var en väldigt mångsidig skådespelare, det är väldigt sorgligt, säger hon.

”Spännande att följa succén utomlands”

Ellen Lamm.

Ellen Lamm regisserade Michael Nyqvists sista föreställning på Dramaten, ”Jane Eyre”, 2009.

– Jag är överraskad och ledsen. Jag tyckte otroligt mycket om Micke. Jag har känt honom i många år och lärde mig mycket av honom. 2009 hade jag känt Micke i tio år, men aldrig regisserat honom. Jag är otroligt glad för det arbetet, han var väldigt fin som Mr Rochester.

De lärde känna varandra under Lars Noréns ”Skuggpojken” 1999.

– Han var nyfiken, ville samtala och förstå. Det var alltid väldigt stimulerande att prata med honom. Han var väldigt rolig och med självdistans. En självtänkande människa som drog sina egna slutsatser. Han funderade och kände efter vad han tyckte. Hans succé utomlands var så rolig för honom, det var spännande att följa.

”Kunde ringa om filosofiska frågor”

Nyqvist och Dufvenius, 2009.

I föreställningen ”Jane Eyre” spelade Michael Nyqvist mot Julia Dufvenius. De hade aldrig träffats innan föreställningen men har haft kontakt sedan dess, nu senast i julas.

– Jag ringde honom och frågade saker, han kunde ringa mig om filosofiska frågor, psykologi, rättvisa i livet. Jag har så fantastiska scenminnen av honom, hans värme, krasshet. Vi hade en fantastisk kommunikation, säger Julia Dufvenius.

Inte heller hon visste att han var sjuk förrän beskedet om hans bortgång kom.

– Jag är jätteledsen, jag visste inte att han var sjuk. Det är så tråkigt. Jag måste smälta det nu, jag kan inte förstå att han inte finns. Han var en så varm medmänniska. Jag tänker så mycket på hans familj och vill skicka värme till dem.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Helen Sjöholm

Fan fan fan.. du var den modigaste och den snällaste och mest galna av dem alla! Det fortsätter där uppe min vän! Jag öppnar min bästa flaska vin o sätter mig på trappan och skålar med dig.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Michael Nyqvist död

LÄS VIDARE

Izabella Scorupco: ”Jag har aldrig upplevt en sån här sorg förr”

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Nyqvist död

Michael Nyqvist

Kay Pollak

Sven-Bertil Taube

Sverrir Gudnason

Edward af Sillén

Mark Levengood