Första bilderna ur Peter Dalles nya film

Samma humor som ”Yrrol”

avJens Peterson

1 av 4 | Foto: Foto: Frida Wallman
Claes Månsson och Suzanne Reuter som vältränade Moa och Greger i ”Lyrro - ut&invandrarna”.

På Aruba i Västindien filmar Peter Dalle nu ”Lyrro – ut&invandrarna”. Om välbärgade svenskar i sydliga paradis och folk som flyr norrut mot Sverige.
Suzanne Reuter, Claes Månsson och Johan Ulveson möter yngre stjärnor som Nour El Refai och Sanna Sundvist.

Aftonbladet kan visa de första bilderna ur filmen.

Peter Dalle regisserar och har skrivit manus. Om svenskar som flyttar till varmare delar av världen, om människor från andra länder som söker sig till Sverige. På Aruba finns landskap både för lyx och karga ökenlandskap.
– Filmen är en nutidsbetraktelse om människors längtan efter lite grönare gräs. Folk reser, flyr och irrar sig över hela världen hela tiden, säger Peter Dalle, 60.

”Lyrro – ut&invandrarna” är en fortsättning av humorn från Lorry och Yrrol. Några folkkära skådespelare återkommer. Filmen har också yngre profiler som Björn Gustafsson, Nour El Refai, Henrik Dorsin och Sanna Sundqvist.
– Det finns en ton och form som påminner om den gamla filmen, säger Johan Ulveson, 63. En medveten återgång till något som ”Yrrol” startade. De nya är lika oss, de är släktingar som vi tar in i familjen.

”Kan gå i döden”

Nour El Refai säger att hon blev tramsglad och smickrad av att få frågan om att vara med i filmen.
– Alla vi är både komiker och skådespelare i grunden, säger Nour El Refai, 29. Man slåss för sin karaktär, och vad den kan säga och göra. Man kan gå i döden för vad ens karaktär inte skulle göra.
Det har gått 23 år sedan ”Yrrol – en kolossalt genomtänkt film” hade premiär.
– Peter har blivit mognare och lugnare, säger Claes Månsson, 67. Humorkärnan är intakt.
Har har du utvecklats som filmare?
– När Suzanne och jag spelade ”Zpanska flugan” sa jag till henne ”Vi har blivit bättre, men svårt att säga på vad”, säger Peter Dalle. Skriva, spela och regissera är praktiska yrken. Man måste öva och hålla på. Man lär sig hur man ska ta hand om arbetstiden så bra det går. Det blir man skickliga på, precis som en snickare.
Inspelningen pågår på Aruba till mitten av juli och resten av filmen spelas sedan in i Göteborg, Södertälje och Lappland i september. ”Lyrro – ut&invandrarna” får biopremiär under 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM