Rickard Herrey och Jonas Sjöstedt i Twitterbråk

”Hade förväntat mig mer”

Publicerad:

NÖJE

Richard Herrey (M) och Jonas Sjöstedt (V) bråkar på Twitter.

Det efter att Richard Herrey frågade Vänsterpartiets partiledare om han har tagit avstånd från Afas vandalisering hemma hos Irene Svenonius (M).

”Har du slutat slå din fru?”, svarade Jonas Sjöstedt.

Det var under lördagskvällen som finansborgarrådet Irene Svenonius hem vandaliserades.

Den vänsterextrema organisationen Afa har tagit på sig dådet, något Irene Svenonius själv twittrade om på lördagskvällen.

Den moderate politikern och tidigare Eurovisionvinnaren Richard Herrey skrev under söndagen på Twitter:

”Har Jonas Sjöstedt tagit avstånd från Afa och attacken mot Irene Svenonius än?”

Jonas Sjöstedt replikerade då:

”Har du slutat slå din fru? Kvinnomisshandel är ett enormt problem och jag har inte sett dig ta avstånd från det i dag.”

Jonas Sjöstedt förklarar i svar han fått på tweeten att det är ett etablerat uttryck och ett sätt att visa ”det orimliga” i Richard Herreys fråga.

Tidigare Eurovision-vinnaren Richard Herrey (M).
Foto: OLA AXMAN
Tidigare Eurovision-vinnaren Richard Herrey (M).

Kräver en ursäkt

Hans svar har upprört både Richard Herrey och hans fru Marie Herrey.

”Jag kokar!! Att en partiledare i Sverige kan nedlåta sig till den här nivån. Att insinuera något så allvarligt som kvinnomisshandel är fruktansvärt! Jag känner mig oerhört ledsen och kräver en ursäkt, Jonas Sjöstedt”, twittrar Marie Herrey.

Jonas Sjöstedt förklarar då i ett svar till henne:

”Det är ett etablerat uttryck för när man ställer uppenbart orimliga frågor som kommer med en implicit anklagelse, exakt det som din make gjorde till mig. Det visar hur orimligt det är. Visste inte ens att ni var gifta, grattis till det!”.

När hon igen skriver att en ursäkt är på sin plats skriver Jonas Sjöstedt:

”När man möter något osakligt och felaktigt så händer det att man åskådliggör det genom att svara med något liknande istället för att förhålla sig till något uppenbart orimligt. Bra att vi är överens om att man inte bör argumentera så, för det var hela min poäng.”

Samtliga parterna har fortsatt twittra därefter.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT 
Avgående partiledaren Jonas Sjöstedt (V).

Vänsterpartiet: ”Ville peka på det orimliga”

Sam Carlshamre, pressekreterare Vänsterpartiet, skriver i ett sms till Aftonbladet om händelsen:

”Om någon undrar vad Jonas Sjöstedt tycker om det Irene Svenonius utsatts för så kan man läsa hans Twitter. När det blev känt vad som hänt spred han en kommentar om att hot och våld mot folkvalda aldrig kan accepteras. Det är helt självklart. Sen har en moderat politiker med insinuationer försökt misstänkliggöra Jonas Sjöstedt. Jonas ville då peka på det orimliga i att ställa frågor som helt utan grund misstänkliggör en person.”

Herrey: ”Lite sorgligt”

När Aftonbladet når Richard Herrey säger han att hans Twitterinlägg får tala för sig själv.

– Som jag skriver så finns det ju fog kanske då, eftersom att vänstern har förknippats med den här vänsteranarkistgruppen i olika sammanhang, bland annat från deras egna valaffischer, så frågade jag helt enkelt om någon i Vänsterpartiet tagit avstånd från detta. En naturlig fråga eftersom att det är en vänstergrupp som gjort detta. Och fick då det där svaret från Jonas, där han i princip anklagar mig för någonting. Det är lite sorgligt tycker jag, jag hade förväntat mig mer av en partiledare, säger han.

Han säger att han inte vill börja ”kasta saker tillbaka”.

– Jag tycker att mina tweets talar för sig själva och har svarat på det en sista gång också på Twitter. Det finns ingen retorisk försvarbarhet i det Jonas skriver, men han får skriva vad han vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE