Mejla

Jan-Olov Andersson

För få Sommar-pratare som både roar, överraskar och retar lyssnarna

NÖJE

På sitt sätt är det väl inget större fel på årets lista av Sommar-pratare.

Men lite för ofta känns det ändå som att man tror sig ha hört programmet bara genom att ha sett namnet. Att det har funnits en liten rädsla för det oväntade. Sommar-pratare som både roar, överraskar och retar lite grann.

58 Sommar-pratare. Många av dem kulturutövare av olika slag. Inte så konstigt, de är (för det mesta) bra på att uttrycka sig. Så det är en gedigen lista som Sveriges Radio har presenterat. Inget snack om den saken.

Men… också lite tråkigt förutsägbar. Det må vara skådespelare, artister, forskare, krögare eller vad de nu sysslar med, men när man ser namnen tror man sig åtminstone veta vad de kommer att prata om. Ofta gör de det också. Svenska hel- och halvkändisar har ofta redan sagt vad de vill säga i något offentligt sammanhang.

Nobbade Greta och Mia?

Några personer hade man ju väntat sig. Greta Thunberg, förstås. Hon har väl nobbat. Hennes berättelse sparas nog till den dokumentärfilm som spelas in kring hennes genombrott som symbol för klimathotet.

Eller Mia Skäringer. Som har gjort en stå upp-turné som saknar motstycke i den svenska artisthistorien. Har kanske också nobbat. Eller så vågar inte Sveriges Radio släppa loss henne.
Eller Julia Dufvenius och Livia Millhagen. Tongivande skådespelerskor på ett Dramaten-hus i uppror.

Över huvud taget saknas sådant som förväntas både roa, överraska och reta lyssnarna. Som när Måns Herngren tog heder och ära av först Gösta Bohman och sedan Carl Bildt några år senare. Eller Jan Guillou som anklagade folkhemspolitikern Per Albin Hansson för att ha tagit mutor.

Helge Skoog som sågade sin gamla hemstad Borås. Marie-Louise Ekman som presenterade sig som ”pissråttan” och läste upp hatbrev hon fått genom åren. Eller Regina Lund som bara spelade musik med sig själv. Åtminstone ett genomtänkt musikval. Just den biten, att man liksom lär känna en person genom de låtar de spelar, märker man inte av så mycket längre.

De här ser jag fram emot

Så i år satsar jag i första hand på sådana program med sommarpratare jag har någon personlig anknytning till.

Som Ali Abbasi. Varför ska regissören till ”Gräns”, en film om troll, prata om – socialdemokratins förfall? Marie Nilsson-Lind. Hur känner hon nu efter uppståndelsen kring dokumentären om syrran Josefin? Adam Pålsson. Honom har jag följt sedan han var tonåring. Och Gunilla Kindstrand, förstås. Kulturskribenten är ju första Sommar-prataren från min lilla hemby Slaka utanför Linköping…

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stina Wollter: ”Min syster sa att hon skulle dö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Adam Pålsson

Ali Abbasi

Livia Millhagen

Marie-Louise Ekman

Regina Lund