Guldbaggevinnaren Hassan Brijany är död

Kritikerrosade skådespelaren blev 59 år

Av: Anna Sjögren, Torbjörn Ek, Rosanna Berg

Publicerad:
Uppdaterad:
Hassan Brijany.
Foto: DAN HANSSON / SVD / TT
Hassan Brijany.

Skådespelaren Hassan Brijany har dött i sviterna av covid-19.

Guldbaggevinnaren blev 59 år gammal och sörjs nu av den svenska film- och teatervärlden.

– Hans liv var fullt av kärlek, säger hans brorson Nima Brijany.

Skådespelaren Hassan Brijany, känd från filmer som ”Ett öga rött”, har dött 59 år gammal, det bekräftar hans agent Birgitta Rönnhedh för Aftonbladet. Hon fick beskedet i fredags.

– Jag vet inga närmre omständigheter mer än att han efter en längre tids sjukdom gått bort, säger Birgitta Rönnhedh.

Skådespelarens brorson Nima Brijany var med honom sin farbrors sista tid i livet. Han berättar att Hassan Brijany varit sjuk en längre tid, men att han dog när han också blev sjuk i covid-19.

”Det blev för mycket för honom”, skriver han i ett meddelande till Aftonbladet.

”Hans liv var fullt av kärlek. Vi har förlorat en stor människa”.

Nima Brijany berättar för Aftonbladet att den prisbelönta skådespelaren tillbringade sin sista tid i Iran där han bodde i ett hus i norra delen av landet.

Hassan Brijany växte upp i norra Iran och är utbildad på scenskolan i Teheran. Han kom till Sverige i mitten av 80-talet och började först att arbeta som tolk på Invandrarverket. Men mot slutet av 80-talet tog han upp sitt skådespelande igen och 1991 debuterade han på Angeredsteatern i Göteborg i Allan Edwalls uppsättning av Främmande”.

Vann Guldbagge för rollen i ”Ett öga rött”

1995 gjorde Hassan Brijany sin första tv-roll i nittiotalsserien ”Tre kronor”. Han har även spelat i serien om rånarligan ”Tusenbröder” 2003 och i ”Orka! Orka!” från 2005. 2002 spelade han Serbandi i Susan Taslimis uppmärksammade film ”Hus i helvete” och har även medverkat i filmer som ”Babas bilar” och ”Exit” 2006.

Året efter filmatiserades Jonas Hassen Khemiri roman ”Ett öga rött”. I den hade Brijany en större roll som huvudkaraktären Halims pappa. För den rollen vann Brijany en Guldbagge 2008 i kategorin bästa manliga biroll.

Han spelade Muhammed Karat i båda ”LasseMajas detektivbyrå”-filmerna och som Amir i tv-serien ”Saltön” från 2010 och så sent som i år spelade han Hussein Hashemi i uppföljaren till kortfilmen ”Sveriges bästa svensk” från 2016.

2008 sommarpratade Hassan Brijany i ”Sommar med P1”, och i programmet berättade han bland annat om hur det var att lämna sitt hemland Iran.

– Det är som att ryckas upp med rötterna. Men ny jord, luft och näring skapar nya rötter och kan göra en uppryckt blomma ännu starkare, sa han i sitt sommarprat.

Vännen: ”En stor förlust för svensk kultur”

Nu sörjs Hassan Brijany av vännerna inom den svenska film- och teatervärlden. Richard Sseruwagi 65, spelade mot Brijany i ”Tre kronor” och sedan dess har de båda vännerna följt varandra på teaterscenen och sett varandras filmer och tv-serier.

– Tyvärr hade vi inte en chans att spela tillsammans på scenen, det skulle jag ha velat, säger Sseruwagi.

Han beskriver dödsbudet som ”en stor chock”.

– Jag har inga ord. Det är ofattbart, så obegripligt. Han var en så underbar person och människa med ett gott skratt och så begåvad. Det är en stor förlust för svensk kultur och för världen. Som invandrad skådespelare, första generationen har han betytt väldigt mycket. Han blev en idol för många och någon att se upp till, att se att man kan komma från ett annat land och göra stor succé och berika både kulturen och hela landet.

Richard Sseruwagi återkommer flera gånger till sin väns stora skratt.

– Han hade ett så gott hjärta och ett skratt som smittade hela tiden när man träffades.

Är det vad du kommer minnas starkast?

– Skrattet och hans pondus på scenen. han var en kraftfull skådespelare som tog med en genom sitt skådespeleri, säger Richard Sseruwagi.

Foto: JERKER IVARSSON
Hassan Brijany på Guldbaggegalan 2008, där han fick motta priset för bästa manliga biroll i filmen ”Ett öga rött”.
Foto: CANAL+
Hassan Brijany och Melinda Kinnaman i ”Hus i helvete”.
Publicerad:

LÄS VIDARE