Mejla

Sylvia Balac

Vinfryntliga ”Alla mot alla” är inte folkligare än stela ”På spåret”

Publicerad:
Något för några och något för alla. Filip & Fredrik gör frågesport för nöjesjournalister, medan ”På spårets” uppgift är att engagera hela folket.
Foto: Kanal 5, Carolina Byrmo
Något för några och något för alla. Filip & Fredrik gör frågesport för nöjesjournalister, medan ”På spårets” uppgift är att engagera hela folket.

Filip & Fredriks ”Alla mot alla” är en avslappnad kvarterskrog medan ”På spåret” är en stel restaurang med vita dukar.

Men folklighetskampen vinner nog ändå SVT:s långkörare.

Är det så att Filip & Fredrik skapade ”Alla mot alla” för att de aldrig vann när de deltog i ”På spåret”, eller känns det bara så? Onekligen verkar duon ha ett horn i sidan till det anrika frågesportsprogrammet, då Fredrik Wikingsson twittrade så här efter att det kungjorts att det kritiserade momentet Listan stryks: ”Det är inte grundlagen ni laborerar med. Det är skoj-tv på fredagar. Ha lite stake och våga TRO på era idéer?”

Ska han säga, som friskt lånade av ”På spårets” idé att ha mer eller mindre udda kändispar i varsin bur som svarar på frågor.

Med det sagt är jag väldigt förtjust i Kanal 5:s ”Alla mot alla”, det är rappt och roligt på ett sätt som får mig att undra om ”På spåret” nu kommer att kännas för långsamt.

När Filip & Fredrik tävlade i ”På spåret” klagade de på att det var för mycket frågor om moraknivar, kärnmjöl och ”Finland i största allmänhet”. Det var ”pensionärsvibbar” på frågorna, hävdade paret.

Och det är kanske därför de startade ”Alla mot alla” som bara ägnar sig åt frågor om ämnen som de själva bryr sig om. Frågor som passar perfekt för – folk som är precis som Filip & Fredrik. Jag vet, för jag är fantastiskt bra på frågorna i ”Alla mot alla”,
åtminstone hemma i soffan. Liksom programledarna är jag 40 plus, fostrad på Aftonbladets nöjesredaktion.

Men nu består ju Sverige av fler än nöjesjournalister födda på 1970-talet. Och där gör ”På spåret” – trots att populärkulturen tagit mer plats de senaste åren – sin public service--plikt. Självklart ska moraknivar och Finland få plats i Sveriges mest sedda frågesportprogram.

För det här är den avgörande skillnaden mellan programmen: ”Alla mot alla” har drygt 200 000 tittare, ”På spåret” drygt två miljoner.

Det är en sak för Pontus Gårdinger att stappla in bakfull och sörpla vin i ett Kanal 5-program med 200 000 tittare, en annan att göra det framför två miljoner ögonpar. Den sortens publik förpliktigar,
så det är inte så konstigt om både Luuk & Lindström och deltagarna i ”På spåret” är stelare och ängsligare än de glada gamängerna i ”Alla mot alla”.

På onsdag är det final i ”Alla mot alla” och om två veckor börjar årets säsong av ”På spåret”. Då får vi se om SVT sneglat på Filip & Fredriks succé och hällt i deltagarna alkohol samt infört moment i stil med ”Lever den jäveln?” eller om de fortsätter i gamla tågspår. För ibland kan det kräva mer stake att INTE göra några förändringar.

Av: Sylvia Balac

Publicerad: