Margot Wallström svarar på kritiken om ASAP Rocky

Wallström: ”Vi har ett självständigt rättsväsende”

Häktningen av ASAP Rocky har varit både omskriven och omdiskuterad.

Under gårdagen gick USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski ut och kallade häktningsbeslutet för ”rasrelaterad orättvisa”.

Nu svarar utrikesminister Margot Wallström på kritiken.

USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski gick under gårdagen ut och kritiserade häktningsbeslutet av rapparen ASAP Rocky.

I en intervju med DN kallade han beslutet för ”rasrelaterad orättvisa” och berättade att han kontaktat Sveriges utrikesminister, kungahuset och ambassaden i Washington för att få rapparen frisläppt.

– Jag är bestört över hur man agerar på högsta nivå i Sverige, där man borde ha ett starkt egenintresse av att värna Sveriges rykte. Man borde titta närmare på det här fallet, sa han då.

Utrikesminister Margot Wallström svarar nu på Brzezinskis uttalande.

– Jag måste svara honom att vi har ett självständigt rättsväsende. Det är förbjudet för oss som ministrar att gå in och tycka saker, ta ut folk ur häkten, eller vad man nu tror att vi ska göra, säger Margot Wallström till DN.

Fått ställa in Europaturnén

Tidigare under fredagen rapporterade SvD att ASAP Rockys livvakt gjort en motanmälan om misshandel. Motanmälan ska ha gjorts av livvakten när han förhördes av polis.

– Det har gjorts en motanmälan. Det är en bedömning som har gjorts utifrån det som syns på filmer, säger livvaktens advokat Frida Wallin till SvD.

ASAP Rocky sitter just nu häktad på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i centrala Stockholm den 30 juni. Han har hela tiden hävdat att han handlade i självförsvar.

På sociala medier har han själv lagt upp videoklipp från händelsen där två män, varav en är den misshandlade, förföljer och trakasserar ASAP och hans entourage. I klippet syns även hur en av männen svingar ett par hörlurar i huvudet på rapparens livvakt.

ASAP Rocky har fått ställa in sin Europaturné och samtliga spelningar i juli.

PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE