”Downton Abbey”-film kan få uppföljare

Av: TT

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Vianney Le Caer
Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Laura Carmichael och Allen Leech samlade inför fotograferna på världspremiären för "Downton Abbey" i London.

Tre år efter att tv-serien ”Downton Abbey” slutade kommer den nu som biofilm. Det är troligen inte sista gången vi möter lord Crawley och de andra invånarna på det stora godset. Seriens och filmens upphovsmakare Julian Fellowes hintar om en fortsättning.

När Fellowes hade skrivit manuset till biofilmen tänkte han ”nu är det slut”. Exakt samma sak inträffade när han var klar med det sista avsnittet till tv-serien. Nu har han lärt sig att aldrig säga aldrig.

– Fast allt beror ju på om publiken tar den här filmen till sig, säger han till TT när ”Downton Abbey”-ensemblen möter pressen inför världspremiären i London.

Stort förhandsintresse i världen

”Downton Abbey” är dock en av tidernas mest populära tv-serier, och förhandsförsäljningen av biljetter till filmen rapporteras vara mycket stor världen över.

– Vi hoppas ju på en fortsättning. Jag har inte börjat fundera på ett manus ännu, men jag har lite idéer som jag funderar kring. Från början trodde jag inte på idén med en film, jag kände inte att det var nödvändigt, men jag blev övertalad.

Filmen utspelas något år efter det att serien slutar. Det engelska kungaparet aviserar sin ankomst till Downton Abbey, vilket leder till stor uppståndelse både bland herrskapet och tjänstefolket.

– Jag letade efter en story som skulle kunna involvera alla. En epidemi, en brand… nej, jag ville inte att det skulle vara någonting negativt. Men ett besök av kungaparet, det skulle omfatta alla, även de som är republikaner skulle engagera sig.

Internationellt eftersökta skådespelare

Men det var inte helt lätt att få samman alla huvudrollsinnehavare, seriens framgångar har gjort dem till internationellt eftersökta skådespelare.

– Det första jag gjorde var att kolla om de var intresserade. Sedan tog vi tag i det logistiska. En var på Broadway, en annan gjorde en tv-serie i Hollywood. Vi var tvungna att vara rätt flexibla, men jag var övertygad om att det skulle lösa sig och att alla skulle vara tillgängliga.

Ett annat problem var att skriva ett manus där allt skulle lösas inom en speltid på två timmar.

– En film och en serie är så annorlunda. Här skulle alla rollfigurer få plats och inga trådar skulle hänga dinglande i slutet. Det var ganska intressant, men det är upp till publiken att avgöra om vi har lyckats eller inte.

”Intressant med fortsättning”

Under pressdagen i London talar TT också med skådespelarna om hur de ställer sig till en eventuell fortsättning. Jim Carter, som spelar butlern Carson, säger:

– Det skulle vara intressant med en fortsättning. Det finns många ämnen, förändringarna i samhället, hur England påverkas av depressionen i USA, medan fascismen växer fram i Europa. Och ägarna till de här stora slotten och godsen kämpar för deras existens.

Laura Carmichael, som spelar Edith Crawley, är också positivt inställd.

– Vi håller alla kontakt och kollar ”har du hört några rykten om en fortsättning?”, säger hon.

Men vad är det som gjort ”Downton Abbey” till en så framgångsrik tv-serie, från USA till Sydostasien?

– För att en serie ska bli framgångsrik måste den ha rollfigurer som du som tittare bryr dig om. På något sätt lyckades vi med detta. Visst är det en bidragande orsak att det är ett kostymdrama, men det finns å andra sidan många kostymdramer som inte blivit några succéer, säger Julian Fellowes.

Publicerad:

LÄS VIDARE