Folket i Harlem om ASAP Rocky: Frige honom nu

”Han blev trakasserad och förföljd”

NEW YORK. Ingenstans väcker fallet med ASAP Rocky starkare känslor än i Harlem.

Och de flesta i New Yorks-stadsdelen där rapstjärnan växte upp tycker att han ska släppas ur det svenska häktet – omedelbart.

– Han blev trakasserad och förföljd och försökte undvika trubbel i det längsta. Men han är från New York, till slut kommer han försvara sig var i världen han än befinner sig. Ni måste frige honom nu, säger exempelvis unge Austin Rayza när Aftonbladet besöker kvarteren runt berömda 125:e gatan.

Härvan kring ASAP Rocky, häktad i Stockholm i väntan på rättegång, är sedan ett par veckor en av de största nyheterna i USA och som sagt – särskilt mycket uppståndelse har den väckt i Harlem.

Rakim Mayers, som den 30-årige rapstjärnan egentligen heter, är född och uppvuxen i stadsdelen på norra Manhattan som i över ett sekel kallats det svarta USA:s huvudstad – och Harlem ser honom fortfarande som ”sin” Rocky.

– Han växte upp tio kvarter härifrån. Hans mamma bor fortfarande kvar, henne känner jag personligen. Rocky är absolut en av oss, säger Rick Cooper när vi träffar honom i lördagsmyllret utanför sägenomspunna konsertlokalen Apollo Theatre.

Caren Menardy är ett stort fan av ASAP Rocky, men tycker inte artisten behandlats fel: ”Har han begått ett brott ska han inte slippa undan straff bara för att han är rik och berömd”.
Caren Menardy är ett stort fan av ASAP Rocky, men tycker inte artisten behandlats fel: ”Har han begått ett brott ska han inte slippa undan straff bara för att han är rik och berömd”.

Det betyder inte att bojkotter mot Ikea och Spotify planeras i sommarhettan på 125:e gatan. Eller ens att alla är överens om att de rättsvårdande myndigheterna i Sverige begått några fel.

Caren Menardy, som säljer solglasögon och badtofflor och andra förnödenheter i ett stånd utanför Apollo, slår ut med armarna.

– Jag är stort ASAP Rocky-fan, men har han begått ett brott ska han inte slippa undan straff bara för att han är rik och berömd. Det spelar ingen roll var man är. Varför skulle svenska folket gå med på det? Man måste lyda lagarna i de länder man besöker, säger hon.

Andra är dock genuint upprörda över att den lokala hjälten fortfarande sitter häktad och kräver att han försätts på fri fot.

– Jag vet att man inte ska dra för långtgående slutsatser av så knapphändigt material, men den video vi sett visar att han  blev trakasserad och förföljd och försökte undvika trubbel i det längsta, säger till exempel Austin Rayza och blir så till sig att han griper tag i Aftonbladets mikrofon.

– Rocky och hans följe förklarade flera gånger, ”vi är från New York City, fortsätter du attackera oss blir det problem”. Och till slut var han tvungen att försvara sig. Det gör man till slut, var man än befinner sig i världen. Ni måste släppa ASAP Rocky nu.

Rick Cooper instämmer:

– Han ville vad jag kan se inte ha problem med någon, så jag kan inte förstå varför han fortfarande sitter inlåst, säger han.

– Andra artister som varit där och hamnat i liknande situationer har klarat sig undan med böter och sedan åkt vidare. Jag vill inte säga att det här är rasrelaterat, men det verkar underligt att han är häktad.

Austin Rayza är inte imponerad av Trumps påstående att Sverige sviker USA:s svarta.
Austin Rayza är inte imponerad av Trumps påstående att Sverige sviker USA:s svarta.

Att president Trump engagerat sig i frågan och hävdat att Sverige sviker USA:s svarta imponerar inte nämnvärt på de vi talar med.

Särskilt inte Austin Rayza.

– Lyssna, vi vill inte höra Trumps bullshit. Han förlorade oss när han inte tog avstånd från Ku Klux Klan. Han fick frågor om dem och kunde ha sagt att ”jag diggar inte dom typerna”. Men det gjorde han inte. Han kan bara hålla truten.

Caren Menardy uttrycker sig inte lika drastiskt men tycker det är olyckligt att presidenten blivit involverad.

– Han brukar lägga väldig vikt vid brottsbekämpning här i USA, särkilt när det gäller brott som begåtts av utländska medborgare. Så varför ska han lägga sig i när ASAP Rocky brutit mot lagen i ett annat land, undrar hon.

T. Maria hoppas att Trumps inblandning gör att rättegången mot ASAP Rocky blir rättvis.
T. Maria hoppas att Trumps inblandning gör att rättegången mot ASAP Rocky blir rättvis.

T. Maria, som vi träffar på Malcom X Boulevard alldeles intill svenske Marcus Samuelssons omtalade restaurang Red Rooster, sätter dock visst hopp till att Trumps inblandning borgar för en rättvis rättegång nästa vecka.

– Ja, jag hoppas att det här slutar med positiva saker för våra relationer med Sverige. Och att ASAP Rocky släpps fri.

PODD Allt om rättegången mot
ASAP Rocky – de viktigaste 
bevisen som kan fälla stjärnan

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur en krossad glasflaska och ett fåtal SMS kan avgöra ASAP Rockys framtid.  

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE