Coronapandemin

Influencerns självtester för covid-19 stoppas

”Testet i sig är det inget fel på”

Av: 

Rasmus Karlsson

NÖJE

Influencern Dennis Maglić sålde självtest för covid-19.

Nu stoppar Läkemedelsverket försäljningen då testet inte uppfyller kraven.

– Det blev ingen succé, säger Maglić.

Han har över 300 000 följare på Instagram och säljer framför allt kläder och smink. Men när coronapandemin slog till valde influencern Dennis Maglić att börja sälja handsprit, munskydd och självtester för covid-19 för att få in mer pengar.

– Försäljningen av smink och kläder som vi håller på med annars har gått ner. Då jag är själv är lite hypokondriker så valde jag att titta på vad man kunde göra. Jag själv hade panik efter handsprit och munskydd, så det var det första vi började med på hemsidan, säger han.

Efter de inköpen såg Dennis Maglić att flera andra butiker och kliniker hade börjat med självtester för covid-19 där man sticker sig i fingret.

– Då hittade jag en leverantör som har arbetet länge med tester och som levererat andra typer av tester. Till exempel för hepatit och hiv och flera andra självtester där du ser resultatet på en kvart. Så vi bestämde oss för att beställa in ett gäng sådana tester för covid-19. De kom in för två-tre veckor sen.

Stoppas av Läkemedelsverket

Men nu har Läkemedelsverket stoppat försäljningen av självtesterna på Maglić hemsida då de inte uppfyller kraven.

”Marknadsförbudet gäller omedelbart och är kopplat till ett vite, om inte försäljningen upphör. Försäljningen som självtest förbjuds när försäljare och tillverkare inte har kunnat visa dokument som styrker att testet är granskat av ett oberoende granskningsföretag. Därmed saknas det tillräcklig dokumentation för att visa produkternas säkerhet och prestanda för användning av privatpersoner. Läkemedelsverket har på samma grunder som anges ovan tidigare förbjudit försäljningen av sex produkter som självtester”, skriver de i sitt beslut.

Dennis Maglić sålde självtest för covid-19 på nätet.

Foto: PRIVAT

”Jag trodde att testet skulle bli en succé”

Strax efter lanseringen av självtesterna hörde Läkemedelsverket av sig till influencern och sa att testerna kunde vara otillåtna att sälja och bad om dokumentationen. Något Maglić skickade direkt.

– Jag tänkte att om de skriver så här så bådar det inte gott. Då googlade jag runt och såg att de hade förbjudit massor av andra tester och sajter. Då tänkte jag att det inte lät bra och tog bort våra tester från sajten direkt efter första kontakten, innan de förbjöd dem. Jag vill ju inte sälja något som inte är tillåtet, säger han.

Produkterna hann ligga uppe på hemsidan i ett par veckor och en handfull kunder hann klicka hem dem innan det officiella beskedet från Läkemedelsverket kom, berättar Maglić.

– Jag trodde att testet skulle bli en succé då jag trodde att många ville göra det. Men tydligen så hade Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket gått ut i media och sagt att man inte ska köpa såna tester. Så det blev ingen succé tyvärr, säger han.

– Testet i sig är det inget fel på. I de kliniska testerna tror jag att det låg på 97–98 procent säkerhet. Men om kunderna hör av sig och vill ha tillbaka pengar så återbetalar vi det.

Skärmdump av självtestet från Dennis Maglićs webbplats.

Hur mycket sålde ni testerna för?

– 949 kronor för två test.

Bemöter kritiken: ”Vi är ett företag som måste överleva”

Tidigare har det framkommit kritik mot andra företag som försökt sig på att sälja självtester. Kritiken har framför allt handlat om att företagen utnyttjar människors oro och tjänar pengar på det.

– Jag har tyckt det varit ganska odramatiskt. Vi har tagit bort testet och så är det liksom. Jag tänker att vi är ett företag som måste överleva, säljer man mindre av någonting måste man hitta strategier och sälja något annat. Det var en aspekt av saken. En annan var att jag själv var väldigt orolig och ville testa mig. Men jag har förståelse för att det är speciellt och jag förstår människor som tycker så. Men jag tänker inte så, säger han.

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ernst Kirchsteigers okända mångmiljonsuccé i Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Läkemedelsverket

Coronaviruset

Tester