Anna Odell

Många höjdpunkter på Göteborg Film Festival

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Två folkkära skådespelerskor i helt annorlunda roller. Henrik Schyfferts regidebut. Ny utmanande film av Anna Odell. En brasiliansk kioskvältare. Rolf Lassgård som prästen som vill bli kvinna. Och så får Stellan Skarsgård Nordic Honory Dragon Award.

Det är några av höjdpunkterna på årets upplaga av Göteborg Film Festival 24 januari-3 februari.

Josefin Neldén och Jennie Silfverhjelm har svenska folket lärt känna som politikern ”Maggan” i SVT-serien ”Vår tid är nu” respektive nya gruppchefen för poliserna i senaste omgången av Beck-filmerna.

Neldén har huvudrollen i Maria Bäcks ”Psykos i Stockholm”, som inviger festivalen. Silfverhjelm får vi se i Alexandra-Therese Keinings ”The average color of the universe”. Båda handlar om kvinnor som hamnat i djup kris.

Den förstnämnda är med i Nordic competition, där vinnande film får en miljon kronor. Andra svenska filmer där är Henrik Schyfferts regidebut ””Spring Uje spring”, som utgår från Doktor Kosmos-sångaren Ujje Brandelius hyllade show med samma namn. Vidare tävlar Amanda Kernell med ”Charter”, första filmen efter succédebuten med ”Sameblod”. Nya filmen skildrar en vårdnadstvist, har Sverrir Gudnason och Ane Dahl Torp i huvudrollerna och utspelas såväl i Norrbotten som på Kanarieöarna.

Avslutningsfilm är ”Min pappa Marianne”. Bygger på en sann historia, om hur en äldre präst plötsligt inser att han egentligen vill vara kvinna. Rolf Lassgård gör titelrollen, Hedda Stiernstedt och Lena Endre är dottern och hustrun.
Anna Odell lär säkert väcka uppmärksamhet med ”Undersökningen”, där hon klär av maktens män i en gynekologstol.

Två fokus för festivalen är feministiska filmer och Brasilien.

Festivalen deklarerar stolt att man redan har uppnått den vision filminstitutet siktat på med parollen 50/50by2020. Festivalen utforskar den feministiska samtidsfilmen och hälften av filmerna på festivalen är regisserade av kvinnor. Brasilien är ett vitalare filmland än på länge, ironiskt nog samtidigt som president Jair Bolsonaro gör sitt bästa för att motarbeta filmkulturen. Bland annat visas Cannes-vinnaren ”Bacurau”, en mäktig modern hämndvästern, som slagit publikrekord i hemlandet.

Festivalens stora hederspris får Stellan Skarsgård. Flera av hans filmer visas och han tar emot priset i samband med en visning av ”Den enfaldige mördaren” och ett prat efteråt med festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Adam Pålsson: ”Jättehäftigt att gå i de andras fotspår”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Odell

Sverrir Gudnason

Hedda Stiernstedt

Lena Endre

Rolf Lassgård

Henrik Schyffert

Stellan Skarsgård