Greta Thunberg

”Greta tyckte vi var stora hycklare”

Av: 

Mathilda Gustafsson

NÖJE

Greta Thunbergs passion för klimatfrågor har fått hela familjen att ändra livsstil.

I BBC:s morgonradioprogram ”Today” berättar Gretas pappa, Svante Thunberg, om hur de tvingades att tänka om – för att rädda hennes liv.

– Vi gjorde det inte för att rädda klimatet, utan för att rädda vårt barn, säger han.

Greta Thunberg, 16, var tolv år när hon diagnostiserades med Aspergers och därefter utvecklade en allvarlig depression. En diagnos som kom att påverka hela familjen.

– Hon blev sjuk. Hon slutade prata, slutade äta och slutade gå i skolan. Hon var hemma i ett år och åt inte på tre månader. Det var den ultimata mardrömmen för en förälder, vi hade mat men hon åt inte, säger Gretas pappa Svante Thunberg i BBC:s morgonprogram ”Today”.

Allt ställdes direkt på sin spets och läget blev livshotande. Svante Thunberg och hans fru, operasångaren, Marlena Ernman fick stanna hemma från sina jobb för att ta hand om sin dotter.

– Min fru fick ställa in alla sina turnéer och utlandsåtaganden. Vi båda stannade hemma och tog en ”time out” där vi försökte hjälpas åt tillsammans, säger han.

Pappa Svante Thunberg och mamma Marlena Ernman.

Foto: PETER WIXTRÖM

Började prata om klimatkrisen

När Greta till slut började prata, pratade hon om klimatkrisen.

– Hon tyckte att vi var stora hycklare som engagerade oss i mänskliga rättigheter men inte tog klimatförändringarna seriöst.

– Jag hade hela tiden sagt att ”allt kommer att ordna sig, oroa dig inte för det, de har det under kontroll” och vi har spenderat flera år tillsammans att läsa om klimatet. Till slut hade jag slut på argument, säger han.

Svante Thunberg och hans fru blev mer mottagliga för Gretas prat om klimatet och gjorde stora förändringar i sitt liv – för hennes skull.

– Min fru slutade flyga vilket påverkade hela hennes karriär då hon främst jobbar utomlands. Hon tog inte det beslutet för att rädda klimatet utan för att rädda sitt barn. Hon såg hur mycket energi Greta fick av det.

– Jag blev vegetarian och då fick hon ännu mer energi. Vi gjorde det för att rädda vårt barn.

Greta Thunberg utsågs till årets person av Time 2019.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

”Vi skulle inte supporta henne”

Men föräldrarna stöttade inte hennes offentliga hållning.

– Vi tyckte det var en dålig idé, att sätta sig själv i framkant av sådan enorm fråga som klimatförändringar. Vi ville inte det som föräldrar.

– Vi är inga klimataktivister och har aldrig varit. Därför har vi varit tydliga med att om hon skulle göra det här skulle hon få göra det på egen hand. Vi skulle inte supporta henne.

Gretas engagemang för klimatet har fått henne att må bättre.

– Greta mår väldigt bra av att göra det här. Tidigare pratade hon inte med en enda person, nu gör hon saker hon inte kunde göra förut. Hon dansar omkring, skrattar och är på en väldigt bra plats.

– Jag är stolt över att jag och min fru började lyssna på henne, för det gjorde henne glad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Jane Fonda: ”Jag oroar mig för Greta Thunberg”

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

BBC

Klimatförändringar

Klimathotet